Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 19 januari 2012

Fattig månad - billig mat

Januari är ju för många årets fattigaste månad. Lönen kommer tidigt i december och är tänkt att den ska räcka länge, längre än vanligt. Mycket utgifter i december på mat, godis och julklappar som gör att man får lida i januari. Nu när man är mammaledig försöker man tänka ekonomiskt hela tiden och köper mycket på extrapris. Det har blivit lite av en sport.

Då kan det vara bra med lite tips på billig mat. För en hel del mat är ju faktiskt ganska billig. Som till exempel mannagrynsgröt. Mjölk och mannagryn. Och lite sylt. Mättande och gott! Ärtsoppa, om man kokar den själv, är nästan löjligt billigt. En paket med torra gula ärter kostar nästan ingenting och räcker till soppa åt många. Storkok med "billigt" kött som behöver lite längre koktid. Rotfrukter och kål. Handla efter säsong.

Har ni några bra tips på "billig" mat? Tipsa gärna i kommentarsfältet så kan jag sammanställa den till nästa vecka (veckan innan den efterlängtade lönen). Länka gärna till recept!

Mannagrynsgröt - billigt och gott!!

14 kommentarer:

Slickepotten sa...

Pannkaka är ju en billig och bra rätt. Kan ju varieras med olika fyllningar.
Här finns en variant:
http://slickepotten.net/?p=1021

matpriskollen sa...

Då har jag ett super tips till dig som vill hålla nere matkostnaderna och gillar extrapriser.

Kolla på http://www.matpriskollen.se
Samlar alla sveriges matbutikers erbjudanden där. Där kan du jämföra matbutikernas erbjudanden och se vart du kan handla billigast :)

Vi har även gjort en app för iphone som kan underlätta när man väl är i butiken.

hoppas det kan hjälpa dig den här månaden

MVH
Daniel på Matpriskollen

Pernilla sa...

Ja att hitta billiga alternativ är nästan ett måste som föräldraledig tycker jag. Jag tänkte börja använda ICAs billiga veckan som finns på ICAs hemsida. Kan vara bra när fantasin tryter!

Matarkivet sa...

Mannagrynsgröt är galet gott, men jag vill ha socker och smör på min.

Jag försöker blanda billig mat med lite dyrare, men tex kycklinglår och bläckfisk är jättebilligt här. Rotfrukter är alltid billigt och mättar bra, liksom soppor. Och det viktigaste är att inte slänga något utan använda upp allt man köper, det är ekonomiskt.

Spanienfrugan sa...

Jag äter gärna gröt till lunch, det är supergott! Hm, linssoppa tycker jag också är väldigt god och billig mat. Om du har ett recept på ärtsoppa som man kokar själv får du gärna lägga ut det. Är sugen på att testa. Älskar nämligen ärtsoppa!

Anonym sa...

jag kokar alltid både ärtor o bruna bönor, fast jag lever ensam ,o sen är soppor billig mat o våfflor o pannkakor. Risgrynsgröt är mycket lätt att koka i ugnen. När man inte jobbar har man tiden o så blir det såå gott o äggakaka

Malin`s Diner sa...

Januari blir en riktigt frystömingsmånad. Gör slut på det mesta i frysen under denna månad. Köper till basprodukter och färskvaror. Snart är det februari....

Kram Malin

kajomida sa...

Potatis är ju billigt; varför inte göra raggmunkar med fläsk, eller om det ska vara lite "lyxigare" råraka med ett par skivor rökt lax (och en klick creme fraiche) på, potatisgratäng varvad med falukorv är också inte dumt, potatis- och purjolökssoppa älskar jag...

Gott och inte särskilt dyrt är också stuvade ärtor och morötter (gärna även blomkål och brokkoli) som i en större kastrull blandas med tärnad potatis och korvslantar och plötsligt så är det en mättande gryta.

Är nog bäst att jag slutar nu ;-)

Mårtenssons kök sa...

Mannagrynsgröt, det var minsann inte igår, varför glömmer man bort den egentligen? Äppelmos på och mjölk till, mums!
Billiga tips, var det så...
Stuvade grönsaker, kål och rotfrukter blir det gärna för vår del också. Billigt och gott, bra som tillbehör.En god hittar du här:
http://martenssonskok.blogspot.com/search?updated-max=2012-01-12T17:44:00%2B01:00&max-results=7

Annars är väl just soppa något som mättar bra, gärna med ett gott bröd (hembakat kanske) till. Linser är billigt och blir en god soppa;
http://martenssonskok.blogspot.com/2011/08/soppa-med-linser-och-cider.html
Kålsoppa är också gott;
http://martenssonskok.blogspot.com/2011/10/mat-och-minnen.html

Kassler är väl en köttbit som man ofta ser på extrapris och det finns mycket gott att göra med den. En gratäng till exempel:
http://martenssonskok.blogspot.com/2011/08/lchf-gratang-bubblor-och-depp.html

Ja, det var väl lite av vad vi kommer på just nu, ska bli spännande att se vad som mer kommer till. Många bra tips på billig mat skadar inte:)

kajomida sa...

Jag spinner vidare på Mårtenssons förslag - länka kan jag inte, eftersom det är mitt recept ;-)

Kasslergryta för 3-4 personer: en mellanstor lök i inte alltför små bitar steks lite lätt och tas ut ur grytan, kasslertärningar (av 600-800 g) steks på högre värme. I med löken igen och en burk (eller 2) skivade champinjoner... Blanda i 2-3 msk mjöl, rör om allt noga. Sen kommer det i ketchup ca. 200-250 ml och det är viktigt att röra hela tiden! Tillsätt sen mjölk (inte lätt, lätt + grädde är Ok) tills man inte ser kasslern mer... låter det hela puttra lite (servera med potatis).

Charlotta sa...

Jag säger bara en sak - soppa is the shit. Löksoppa, tomatsoppa, grön ärtsoppa. You name it. Perfekt!

Pernilla sa...

nu har ju alla andra redan sagt soppa, så det får väl jag också säga då. och rotfrukter är du ju redan inne på. linser är ju också jättebilligt och mättar väldigt mycket! sen finns det ju pasta, pasta, pasta och pasta ;P

Kinna Jonsson sa...

Köttfärs i alla former räcker långt. Att laga rotfrukter passar också på vintern och är väldigt prisvärd mat. Kika in hos mig så hittar du ganska mycket budet tips.=)

Remsan sa...

Jag tillhör de som vill ha mat två gånger om dagen, annars blir jag grinig... Så jag vill ha något mer matigt än gröt. Även om mannagrynsgröt är mycket gott.
Dessutom vill jag att maten ska mätta, så oavsett om jag lagar soppa eller pannkaka vill jag ha mycket i den. Just nu är ju kålsorter och rotfrukter billigt, vilket går att variera i massor. Bönor och linser är billigt och mättande. Ibland är rökta fiskar billigt, lika så tonfisk och makrill på burk. Och en del kött precis som du skriver. Perfekt för långkok.