Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 13 juni 2011

Vilken vaniljsås!!!

Vi var så många i lördags kväll så jag gjorde två olika bärpajer. En Seg Rabarberkaka som jag gjort förut och som är fantastiskt god. Testade även ett av mammas urklipp på Drottningkaka med mandelmassa. Vet inte varför man kallar det just "drottning" så fort det är lite blandade bär?! Ska det vara någon speciell sorts blandning? Någon som har ett bra svar på det?! Jag tog lite vad som fanns i frysen: röda vinbär, blåbär och hallon (dags att tömma innan det fylls på med nytt).

Drottningkaka med mandelmassa
2 stora ägg
1 3/4 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
200g mandelmassa
250 g bär
100 g kallt smör
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda mjöl, bakpulver och riven mandelmassa i en skål. Rör ner i äggsmeten.
  • Smörj en form, ca 24 cm i dm, och häll ut smeten. Fördela bären ovanpå smeten. Hyvla smöret med hjälp av en osthyvel och lägg ovanpå som ett täcke.
  • Grädda kakan på 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna före servering.
Tyvärr blev det inga bra bilder på kakorna så ni får tänka er hur gott det var och njuta av naturbilder "hemifrån". Till kakorna serverade vi den godaste vaniljsåsen någonsin!! Tror aldrig jag kommer att köpa färdig vaniljsås igen. Receptet hittade jag hos Remsan som i sin tur hittat det hos Hanna. Dessutom hade hon testat den till min Knäckiga Rabarberpaj. Underbart med all blogginspiration!

3 äggulor
3 msk florsocker
1 msk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Blanda äggulor och socker. Vispa fluffigt med elvisp. Vispa grädden fluffig i en annan bunke. Rör i hop grädden med äggblandningen till en luftig kräm.

Apropå blogginspiration!! Vad snopen jag blev när jag satt och åt min frukost i morse och bläddrade slött i GP och såg att det var ett stort reportage med Matrepubliken-Charlotta!! Trevlig läsning där man även blev nämnd på ett hörn...:) Tyvärr hittade jag ingen länk på GP´s hemsida men kommer förhoppningsvis så alla kan få lite trevlig läsning.
***

8 kommentarer:

Remsan sa...

Visst blev vaniljvispen god!
Måste försöka få fatt i reportaget med Charlotta. Spännande!
Remsan

Mårtenssons kök sa...

Den absolut bästa vaniljsåsen någonsin!
Vi var också inne och kollade på GP.s hemsida för att se om reportaget låg där men tji fick vi. Lite nyfikna är vi ju allt:)

Matarkivet sa...

Tyvärr kom jag inte på det receptet själv, men visst är det hysteriskt god?! Vad kul med reportage om Charlotta och omnämnande. Skulle vara jättekul att läsa, typiskt att de inte har det på hemsidan.

Katarina sa...

Låter som en mycket god kaka!

Victoria sa...

Verkar gott! :D

Sandra sa...

Så fint med ett bra vaniljrecept, det ska jag spara!

tina sa...

Hallon och blåbär va?

charlotta sa...

åh, vad söt du är! såklart ni ska vara med på ett hörn, dessutom :=)