Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 6 mars 2014

Lax på krämig spenatbädd

I går hade jag en vän på kvällsmat som jag inte träffat på väldigt länge. Säkert 1,5 år. Tiden går snabbt och vi har försökt träffas några gånger men inte riktigt fått till det. Men igår kom alltså min vän Larsson hit. Jag hade köpt en bit lax och hittat ett recept på Malin´s Diner som jag blev sugen på att testa. Med lite justeringar fanns allt hemma och resultatet blev krämigt och kalasgott. En rätt som jag lätt kommer att göra igen. Till och med Oliver åt med stor aptit (en kräsen liten herre annars). Laxen serverade jag med kokt broccoli och bulgur.

Lax på krämig spenatbädd ca 4 portioner
500 g skinnfri laxfilé

100 g färsk spenat (funkar med fryst också)
2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde
2 dl créme fraiche

ca 80 g getost eller färskost
1 msk kycklingfond
250g körsbärstomat
2 dl parmesanost
salt och svartpeppar

  • Fräs spenaten i smör, pressa i vitlöken. 
  • Tillsätt grädde, créme fraiche, färskost/getost och buljong. Smaka av med salt och svartpeppar. Låt sedan såsen koka ihop under några minuter.
  • Häll såsen i en ugnsfast form och lägg halverade tomater ovanpå. Placera laxen på tomaterna. Strö över riven ost.
  • Ställ in i ugnen på 200 grader i ca. 20-25 minuter eller tills laxen har en innertemperatur av 54 grader. 



Tyvärr glömdes alla typer av kameror bort när gästen kom och vi skulle äta. Ni får nöja er med några före-bilder. Gå gärna in på Malin´s recept och se hur hennes såg ut. Men att det var gott garanterar jag. Åt även det till lunch idag och har en liten låda kvar till i morgon.

5 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Åh, gott! Den där lådan till dagen efter är inte fel alls!

Tack för länkningen!

Kram kram

Brittas mat sa...

Å så gott! Hoppas vi också får till en date snart. Kram.

Mårtenssons kök sa...

Åh ja, den där laxen har vi också spanat in, känns som den skulle passa oss perfekt!

Remsan sa...

Här är en till som spanade på den där laxen. Låter fantastiskt gott!

Lotta sa...

Tack, tack. Sparas i min fiskkategori på att-göra-listan. Fisk i ugn tror jag är det bästa för mig just nu, fisknovis som jag är. Kul att det äntligen blev av att träffas för dig och din kompis - ibland förstår man inte hur svårt det ska behöva vara...