Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 25 mars 2014

Våffeldagen

Någon som missat att det är Våffeldagen idag? Trodde inte det! Någon som missat att äta våffla idag? Trodde inte det heller! Självklart blev det våfflor här också till kvällsmat. Med grädde, sylt och halvtinade frysta bär. Jag blir ofta sugen på att göra lite matigare våfflor med tex pesto i smeten och lufttorkad skinka till eller dill i smeten och räkor på toppen. Men våfflor är ändå godast med grädde och sylt.

Så är det ju det där med det bästa receptet. Jag gör ofta olika och kommer sällan ihåg vilket som är bäst. Kommer inte heller ihåg om det är godast med frasvåfflor eller äggvåfflor. Att variera är inte heller dumt!

Dagens recept kommer från Tareq Taylor som jämförde sina våfflor med våffelmix i SVT´s Plus för några veckor sedan. Tareq känns som en pålitlig kille så jag körde på det.

Våfflor ca 8 laggar
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
1 tsk socker
1 tsk vaniljsocker
125 g smör
2 dl standardmjölk
2,5 dl mineralvatten
  • Smält smöret och låt det svalna.
  • Blanda samman torra ingredienser och tillsätt mjölk och mineralvatten. Vispa smeten klumpfri och tillsätt smöret.
  • Låt smeten vila ca 15 minuter.
  • Grädda våfflorna i ett hett järn. 
  • Servera med grädde, sylt, glass, socker, chokladsås, färska bär, fruktsallad eller nåt annat gott.
 
 

I år var första gången jag hörde att det inte bara är våffeldagen som firas 25 mars. Nä, det är även Trandagen. Tydligen firas detta i Kalmar, vissa delar av Kronoberg, Blekinge och Värmland. Man firar genom att barnen får godis från tranan tex i en strumpa, mössa eller liknande. Tydligen har man firat detta sedan 1500-talet då Tranorna återvänder ungefär vid denna tidpunkt. Man lär sig något nytt varje dag! :)

5 kommentarer:

Anonym sa...

Åhhh spännande med trandagen mums med godis : ) kram Sofia blev inga våfflor för mig idag men 13 timmar på jobbet! kram Sofia

Sara på Vardag.nu sa...

Ingen trana i Växjö, men våfflor fick vi! Kunde inte motstå... Tareq är en mysig man, han verkar himla bra. Lyssnade på hans gamla sommarprat på en promenad för ett tag sen, bra!

Fröken Dill sa...

Ååååå våfflor. Järnet ligger som sagt inpackat i någon av ca 92 flyttlådor som det står "kök" på...

Erika G sa...

Varken våfflor eller trana här. Det märkliga är att jag är från Blekinge och jag har aldrig träffat någon som firat trandagen! Jag kan inte ens påstå att jag känner till den. Vagt bekant men inget jag kan något om. Kanske en företeelse i vissa delar av länet. Definitivt inte i Karlskrona. Men presenter är alltid bra!

Ann-Sofi Matsafari sa...

Trandag var något nytt för mig:) Våfflor åt jag i stora lass i helgen. Jag vill ha glass på mina. Och både jordgubb och hallonsylt:)