Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 18 mars 2014

Tillbaka i vardagen

Det var otroligt skönt med en veckas semester. Fint väder, mycket friskluft och massor av god mat. Byta om från myskläder till underställ och skidkläder och sen tillbaka till myskläder. Skrota runt i stugan på kvällarna utan smink och med okammat hår. Somnade som en stock varje kväll. Känner mig utvilad och full av energi att återgå till vardagen.

En enkel vardagsrätt som jag ofta gör är Ugnspannkaka. Snabbare och enklare än att stå och grädda vanliga pannkakor eller plättar. Dessutom varierar jag innehåll och recept varje gång. Äpple, päron, bacon, ost, kryddor, banan....

När vi hade Matkasse från Mathem/Tasteline för ett par veckor sedan var det Kokos- och purjolökssoppa en dag och till den var det dessert i form av Bananpannkaka. Den blev riktigt fluffig och god så den gör jag gärna igen.

I går gjorde jag samma grundrecept som bananpannkakan fast jag hade bacon och päron. Baconet strimlar jag och försteker i formen i ugnen 5-10 minuter innan jag häller på smeten. Smidigt och sparar disk.

Ugnspannkaka 
4 ägg
6 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk salt
(1 msk honung)
smör

Fylling:
2 bananer eller
1 pkt bacon och 1 päron
  • Lägg en klick smör i botten av en ugnsfast form och smält det i ugnen (200 grader) om du gör bananpannkaka. Till baconet behövs inget extra smör.
  • Blanda mjöl med hälften av mjölken och vispa till en jämn smet. 
  • Tillsätt resten av mjölken, ägg, salt och ev honung.
  • Blanda ihop och häll i formen. Toppa med skivad banan eller päron i skivor. 
  • Grädda 35-40 minuter.
  • Bananpannkakan är god med grädde och sylt medan det är gott med en råkostsallad till pannkakan med bacon.

Ugnspannaka med bacon och päron

3 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Härligt med semester och att komma iväg lite men jag brukar ofta ändå tycka att hemma är bäst!

Det är märkligt med ugnspannkaka för jag tror nog jag aldrig gjort det hemma eller ätit det varken hemma hos oss eller någon annan. Den enda gång jag ätit det är i grundskolan.... visste dock inte att man kunde ha päron/banan i, häftigt och gott!

Linda - Matstugan sa...

Vad spännande med frukt i! Jag brukar göra ugnspannkaka med blåbär, det blir hur gott som helst. Hade inte kommit på att testa banan eller päron dock.

Sara på Vardag.nu sa...

Ugnspannkaka, det är ju så gott! Har inte ätit det evigheter. Kanske r ge mig på en glutenfri variant i veckan som kommer. Tack för påminnelsen! :)