Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 31 mars 2013

Palmhuset, Rosencaféet och Lamm med en väldigt god sås

Vilken helg vi har! Känns som våren äntligen är på väg även om det är segt och kalla vindar. Vi har en lugn och skön helg och gör lite utflykter och har det mysigt. I går tog vi en tur till Trädgårdsföreningen. Där besökte vi "Vår i Palmhuset" för att titta på blommor, träd, fiskar och en liten stickad utställning. Uppskattat av hela familjen.

Utanför Palmhuset
Konstgjorda blommor i Trädgårdsföreningen
Stickad utställing
Stickade påskägg och grodor
Oliver tittade runt, pekade och tittade
Mäktigt tak på Palmhuset
Oliver ville gärna simma med fiskarna

Lunch åt vi på Rosenkafeet. Att vi aldrig gått dit tidigare?! Väldigt mysigt, trevlig meny (lite dyrt) och trevlig personal. Allt kändes hembakt och hemlagat. Visst fanns det de som valde att sitta ute men vi satt inne. Denna gången. För vi går säkert tillbaka när det är bättre väder och njuter av en god kaka på uteserveringen. Denna gången blev det värmande mat, gulasch och fiskgryta,  inomhus.

Utanför Rosenkafeet

Innan vi åkte hem tog vi en sväng till Saluhallen precis före stängning och köpte två lamminnerfiléer och tio stycken potatisar. Det skulle bli en bra grund för kvällsmaten. Jag googlade fram ett recept på en citrongräddsås som blev den godaste såsen jag ätit på länge. Även köttet blev kanon. Inte ofta jag lagar helt kött och väldigt sällan lamm. Men är det påsk så är det. Och till det Hasselbackspotatis! Är det fest så är det!

Lammet
1/2 solovitlök, riven
1 citron, rivet skal
torkad eller färsk timjan och rosmarin
ca 1/2 dl olivolja
2 st lammfiléer 
  • Blanda alla ingredienserna till marinaden. Låt lammet gotta sig i den en timme eller så.
  • Torka bort lite av marinaden och stek filéerna i het panna hastigt på båda sidor. Lägg i en ugnsfast form och kör dem färdigt i ugnen på 125 grader tills de har en innertemperatur på 55-60 grader, beroende på hur du vill ha köttet. Låt vila i ugnsfolie innan du skär upp det.
Hasselbackspotatis
fast potatis
smör
salt och peppar
ströbröd
  • Skala potatisen och skär den i tunna skivor, inte helt i genom. Lägg i en ugnsfast form. 
  • Smält smör och pensla potatisen. Krydda med salt och peppar.
  • Baka i ugn på 225 grader. När de börjar bli mjuka så pensla med mer smör och strö över ströbröd. Baka dem klara tills de är mjuka och ha fått fin färg.
Citongräddsås
2 msk socker
3 msk citronsaft
3 dl hönsbuljong
2 dl vispgrdde
majsstärkelse
salt och peppar
  • Smält sockret i en kastrull. Det ska bli ljusbrunt. Dra kastrullen från plattan.
  • Blanda ner citronsaft, hönsbuljong och vispgrädde. Låt koka 15-20 minuter.
  • Red med maizena utrört i lite vatten. Smaka av med salt och peppar.

Lammfilé, hasselbackspotatis och ljuvlig citrongräddsås

Att ta med sig från denna dagen:
1. Turista mer i din egen stad.
2. Prova citrongräddsåsen till kyckling eller fläskfilé.

4 kommentarer:

Unknown sa...

Vilken härlig utflykt ni har haft! Mysigt!
Ha en fortsatt fin påskhelg!
Kram
//Lana

Lotta sa...

Visst har vi härliga dagar under påsken - och det verkar som att så gott som hela landet får njuta av solen. Värmen nja, men den kommer väl den också.

Ser jättehärligt ut och visst borde man turista mer i sin egen stad. Mycket har man precis framför näsan.

Vilken superfin påskmiddag du fixade till! Såsen verkar jättegod och är det fest så är det ju hasselbackare som gäller :-)

Ha en lika fin annandag!

Kram Lotta

Bland bakverk och kastruller sa...

Vilken mysig utflykt ni gjort!!!
Lammet ser jättegott ut och vad spännande med citronsås!!
Hasselbackspotatis var länge sen jag åt, men sååå gott!!

Kim sa...

Ok here we go: erkänner att jag nog faktiskt inte har varit i Palmhuset. Ever. (Kanske när man var liten, med skolan, men isåfall kommer jag uppenbarligen inte ihåg det). Men det ser ju mysigt ut - så jag följer nog ditt turista-tips snart. Och även såsen, den verkar bra!