Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 1 mars 2013

I bland måste man göra egen majonnäs

En tyst och lugn hemmakväll för mig själv då sambon är ute på stan och lilleman somnade gott tidigt. Inte mycket att titta på på TV så fick bli en film: Hypnotisören. Boken var bättre men hade glömt hur den slutade så det blev minsann spännande ändå.

Kylen hade inte mycket att erbjuda så det fick bli Äggsmörgås. Inte helt fel. På surdegsbröd från Falans Bakeri, kokt skivat ägg, tomat, rödlök och en klick majonnäs. Problemet var bara att jag upptäckte tidigare i kväll att vi inte hade någon majonnäs så det blev till att göra egen. Det gör jag inte så ofta. Eller nästan aldrig. Med Oliver på en pall bredvid började jag med att vispa för hand. Sen tog jag fram stavmixern. Blev inte tjockt. Sen tog jag en liten mixer. Blev inte heller bra. Började om med en äggula och fyllde på med den "misslyckade" majjon och vispade med elvisp. Då blev den tjock och bra och majonnäs-stänk i hela köket. Inte alltid så lätt att experimentera i köket tillsammans med lilleman.

Majonnäs
1 äggula
1 tsk dijonsenap
1 msk vinäger
salt och peppar
ca 2 dl matolja
  • Blanda gulan med dijon, vinäger, salt och peppar. 
  • Tillsätt oljan droppvis under ordentlig vispning. Använd elvisp. Vispa tills majonnäsen är tjock.

Min fredagskväll

För att fira fredag ordentligt fick det bli en öl till smörgåsen. Hittade en kall Lancaster Bomber i kylen. Den var god. Hoppas sambon tyckte det var ok att jag drack hans öl:).

7 kommentarer:

Michael sa...

sharing is caring... klart du fick smaka ölen. dina mackor såg grymma ut. vi har precis varit på stan på aw, fick sämsta burgaren ever.

Svetlana Driagina sa...

Gott med hemmagjord majonnäs! Jag gör min alltid med stavmixer! Och på hela ägg! Prova nångång! Jag receptet på bloggen! :)
Ha en toppen lördag!
Kram
//Lana

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Perfekt fredag:) Och filmen, den gillade jag.

Anonym sa...

Hemmagjord majjo slår allt!!!! :)
Jag kör elvisp och lite citruszest i majjon så blir den lite extra fräsch, hur fräsch nu en majo kan bli...
// fd grannen

Remsan sa...

Vispa för hand kan inte jag. Jag får det inte tillräckligt tjockt. Men med elvisp eller allra helst stavmixer så går det alltid vägen. Göra egen majo eller aioli är så gott.

Tant Gul sa...

Jag vispar för hand men det tar en stund innan man får till det. Ska nog prova med elvisp nästa gång. Gott blir det vilket fall.:-)

MÅ Gott sa...

Hemmagjord majo går ju nästan inte jämföra med köpe!
Jag har inte sett Hypnotisören än, men tyckte att boken var lite som att läsa en film, om du fattar? :) Tycker även att tredje och fjärde bpken är så mycket bättre än de två första så har du inte läst dem så gör det!