Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 4 februari 2013

Lasagne och yellow till mello

I lördags hade vi bjudit hem Hanna, Eskil och Edvin för lite mat och Melodifestival (för nu sitter vi ju bänkade framför detta underbara spektakel kommande lördagar!!!). Nu när både jag och Hanna börjat jobba så är det svårare att få till våra träffar. Ni som har hängt med på bloggen vet ju att vi träffades ofta under förra året för god mat, god fika, barnvagnspromenad och lek med grabbarna.

Jag bestämde mig för att bjuda på lasagne från ett recept som jag hittade hos Mårtenssons, receptet kommer ursprungligen från Jamie Oliver. Och står det att det är den godaste lasagnen någon någonsin ätit så kan jag inte låta bli att testa. Och god var den. Dessutom utbrast Eskil att det var den snyggaste lasagnen han sett. Bra betyg!:)

Före gräddning

Efter gräddning

Lasagne
1 pkt bacon
2 gula lökar, finhackade
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 morötter, finhackade
2 selleristjälkar, finhackade
2 tsk torkad oregano
800 g blandfärs
2 burkar krossade tomater
salt och svartpeppar
1 kruka färsk basilika
lasagneplattor
ca 150 g parmesanost, riven
6 dl crème fraiche
2 st tomater, skivade
  • Skär baconskivorna i små bitar och fräs med oreganon tills baconbitarna får fin färg.
  • Lägg i grönsakerna och stek tills de mjuknar och får lite färg, ca 5-10 minuter, rör om då och då under tiden.
  • Rör ner färsen, bryn snabbt och häll i de krossade tomaterna.
  • Fyll den ena tomatburken med vatten och slå det i grytan, salta och peppra ganska generöst.
  • Ta bort bladen från basilikan, finhacka stjälkarna och tillsätt dom i grytan.
  • Låt såsen koka upp och sedan puttra under lock i 1 timme, rör om då och då.
  • Ta av locket och koka ytterligare 30 minuter, rör om då och då. Strimla hälften av basilikabladen och lägg dem i grytan. 
  • Blanda samman crème fraiche och 2/3 av osten.
  • Smörj en ugnsfast form och bred ut en tredjedel av köttfärssåsen i botten, lägg på ett lager av lasagneplattor och bred en tredjedel crème fraiche på.Bred över ytterligare en tredjedel köffärssås, lägg på lasagneplattor och sedan crème fraiche. Kör på ytterligare ett varv och avsluta det hela med crème fraicheröran.
  • Lägg på tomatskivor, några basilikablad och strö till sist över parmesanost.
  • Täck formen med aluminiumfolie och grädda mitt i ugnen på 200 grader, först 30 minuter med folie sen ca 10-20 minuter utan. 


Oliver fick visa sitt rum för Edvin och de röjde runt bland alla leksaker. Trötta slocknade de precis innan Melodifestivalen drog igång. Hanna hade gjort dessert som vi fikade på - Moussetårta med vit choklad och passionstäcke. Söt, krämig, syrlig och god!

Yellow till mello!:)

Och Melodifestivalen då.... Tja, jag tippade ganska bra på vilka låtar som skulle gå vidare men hoppas på lite starkare startfält kommande veckor. Men jag tror David Lindgren ligger ganska bra till...

11 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Ja men se, där var den ju! Visst är den fin, vi kan bara hålla med Eskil, kul att den gick hem!
Tror minsann att vi tar och byter vår lasagne mot din moussetårta, bytt bytt!

karin - trattoria sa...

åh, moussetårtan alltså...älskar det där syrliga och söta :)

Remsan sa...

Den lasagnen testade jag också, eller en variant av i alla fall. Blev mycket god! Moussetårtan har jag blivit bjuden på en liknande fast från Arla. Söt och ändå frisk smak. I like!
Japp, nu är det mello som gäller de kommande lördagarna. Det är en galen musikfest, men så kul. Trippen till först deltävlingen var minst sagt lyckad.Lowe kommer leva länge på den.

Malin`s Diner sa...

Mmm, gottigt med lasagne. Gjorde en av den naknes lasagnerecept nyligen, han kan han minsann.

Tårtan ser och låter vansinnigt god.

På fredag kommer jag till Gbg, för genrepet till Mello. Verkar vara ett lite starkare startfält då faktiskt.

Kram kram

Kaksmulan sa...

Den där var jag också sugen på att testa och nu blir man ju ännu mer övertygad. Lyckades hålla mig vaken hela mello och det tycker jag var en bedrift ;). Tror jag väntar in finalen..

Lotta sa...

Verkligen en ursnygg lasagne. Och så mycket gott i! Den måste jag också testa. Receptet är nog en stark kandidat till att bli ett vandringsrecept, som de vegetariska jordnötsbiffarna jag ser "överallt" :-)

Charlotta sa...

Ooooh! Den där kakan ser löjligt god ut. Väldigt fint att ha passionsfrukt i gelén!

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Perfekt mellomat:) Här satt jag som klistrad men tyckte starten var lite dålig. Inga medryckande bidrag mer än Gosa gosa gosa gosa...Ja för den har jag gått och nynnat på sen dess haha

Kaksmulan sa...

Testade igår, den blev jättegod men sonens kommentar var att: jodå han är väl ok Jamie men den går ju inte upp mot din lasagne mamma. Bra betyg ;)

Linda sa...

Lasagnen verkar hur god som helst, och snygg dessutom. Vilken härlig tårta: Passionsfrukt och vit choklad är underbart ihop. Melodifestivalen kan inte bli annat än lyckad om man äter hos dig i alla fall.

Marie sa...

Men guuud vilken god tårta! :)