Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 25 december 2012

Rostad brysselkålsallad

Julafton har passerat och vi hade en väldigt trevlig dag. God mat, god dryck och julklappar. Precis som de ska vara. Då vi firade med Johans familj i år var det för mig lite nyheter och variation på julbordet som var väldigt gott. Bland annat en rödkålssallad med citron som var fräsch och god till allt det salta och feta.

I lördags kväll hade vi middag i Skåneland med mina bröder med respektive. Vi hade fått för oss att äta Kalkon. Något som vi inte brukar äta till jul. Jag vet att många äter det på juldagen. Vi fyllde den med en blandning av lök, äpple, senap och katrinplommon. Vet ärligt talat inte hur mycket den där fyllningen gör på smaken av kalkonen men köttet blev väldigt saftigt och gott. Mamma gjorde en god gräddsås på skyn och pappa gjorde hasselbackspotatis. Jag gjorde en fantastiskt god Brysselkålssallad till. Inspirationen fick jag från kocken Malin Söderström (bla kockarnas kamp) som var på nyhetsmorgon före jul och visade lite goda, fräscha och nyttiga sallader till julbordet.



Ofta kokas brysselkål mjuk i saltat vatten men till denna salladen rostades brysselkålen med rödlök i ugnen. Blev så god smak!

Rostad Brysselkålssallad
1 kg brysselkål, ansad och ev delad på mitten om de är stora
1 rödlök, skalad och tunt klyftad
salt och peppar
olivolja
200 g getost eller gorgonzola
1-2 apelsiner, filéeade
valnötter
  • Lägg brysselkål och rödlök på en bakplåtsklädd plåt. Ringa över olja. Salta, peppra och blanda runt. 
  • Rosta på 200 grader i 15-20 minuter. Ta ut plåten och rör runt några gånger. Känn så att kålen är mjuk men har lite "stuns". 
  • Lägg kålen på ett serveringsfat. Smula över osten och lägg på apelsinfiléerna. Hacka eventuellt valnötterna lite och strö över.

Rostad brysslekålssallad


Älskar hasselbackspotatis

Kalkon, hasselbackspotatis, gräddsås och brysselkålssallad.

6 kommentarer:

Hanna sa...

Åh så gott det låter!

Jennys Matblogg sa...

Ser jättegott ut ! :-)

tina sa...

Mmm vad gott det ser ut! Brysselkål alltså, får man äta det varje dag? Jag vill!

Mårtenssons kök sa...

Åh som vi sörjer den där kalkonen kan du tro. Ja, inte er kalkon alltså, men vår kalkon som vi blev snuvade på, på julafton... Håkans mamma hade plötsligt fått för sej att inte servera det i år utan att istället köra på julmat! Äsch! Så nu ska vi så fort som möjligt göra något åt saken själva:)

Kanske servera lite goda brysslar till då...

Pernilla sa...

det ser sååå gott ut! vi brukade äta kalkon på juldagen när jag var liten, men nu är det bara julmatsrester så långt ögat kan se :(

hasselbackspotatis! det hade jag glömt bort att finns. det måste jag ändra på. kanske till nyårsmenyn... hmm..

karin - trattoria sa...

jäklar vad mycket gott ni har lagat! Jag har mest levt på knäckebröd och julskinka den här julen känns det som....Gott nytt år på er! kram