Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 16 december 2012

Julskinkan

Har ni griljerat julskinkan ännu? Hemma hos mina föräldrar är det tradition att göra det på lille-julafton. På kvällen äter vi tomtegröt och vörtbröd med varm julskinka och senap. Det är den godaste skinkbiten på hela julen!

I år fick jag en skinka från Bodalsgris. Inte en sådan pressad sak. Nä, detta var en riktig skinka på nästan 3 kilo, närproducerad (Bohuslän och Dalsland) och glad (ja, innan den fick sätta livet till i alla fall:)). Här kan du läsa mer om Bodalsgris.

Jag fick välja om jag ville ha en kokt eller rimmad. Då jag ALDRIG ugnsbakat själv så var det på tiden och valde en rimmad.

Gör så här:
Behåll nätet på. Skölj skinkan under rinnande vatten. Täck den med aluminiumfolie och stick i en termometer så att spetsen når mitten av skinkan. Lägg den på ett galler i en ugnsform med svålsidan upp. Låt den bakas på 175 grader tills den nått en innertemperatur av 72 grader. Beräkna minst en timme per kilo skinka.

Nästa gång ska jag testa en lägre temperatur för att få en ännu saftigare skinka. Kanske 125 grader. Men då kommer det ta ännu längre tid!


Min lilla skinka
Griljering
....kan göras på många sätt. Jag smaksatte min med färsk riven ingefära och apelsin.
Riv skalet från en halv apelsin. Pressa ut ca 2 msk apelsinsaft. Riv en liten bit ingefära. Blanda apelsin och ingefära med ett ägg och några matskedar sötstark grov senap.

Skär av det mesta av svålen på skinkan då den svalnat något. Bred över "smeten" och strö över ströbröd. Griljera på 225 grader i ca 15 minuter eller tills ytan fått fin färg.Jag gjorde min skinka klar på Lucia då vi njöt av den precis som vi gör "hemma" på lille-julafton. Tomtegröt och skinksmörgås. I dag åt julskinka och potatisgratäng. Inte dumt det heller.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har längtat efter julskinkan i flera veckor, dagen innan ska den fixas!

Anonym sa...

ser god ut men jag väntar till lille julafton

Remsan sa...

I år är första året jag inte tänker göra någon egen skinka eftersom vi aldrig äter upp dem. Men när svärmor hörde att jag köpt färdigskrivad i charken bestämde hon att vi skulle få halva hennes...

Anonym sa...

Nygriljerad Bodalsskinka på vörtbröd med hemmalagad senap Mums

Leif/matfranregionen