Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 12 december 2012

Mozartkulor

Mozartkulor är verkligen busenkelt att göra. Och väldigt gott att äta. De försa Mozartkulorna gjordes till 100-årsdagen av Mozarts död år 1890. Kärnan var då grön av mandelmassa gjord av bittermandel och pistagenötter. Runt den fanns ett lager av nougat som sedan doppades i smält choklad. Jag kör tvärtom. Nougat i mitten, mandelmassa runt om som sedan doppas i choklad.


Mozartkulor ett gäng
ca 125 g nougat
ca 250 g mandelmassa
ca 150 g mörk choklad
  • Skär nougaten i små tärningar.
  • Skiva mandelmassan och forma runt nougaten. Rulla till en boll.
  • Smält chokladen i vattenbad. Doppa kulorna och låt dem stelna på bakplåtspapper i kylen.


I förmiddags var vi på öppna förskolan för sista gången skulle jag tro. Det där med sista gången överallt gör det så påtagligt att föräldraledigheten börjar ta slut. Louise och Nils hängde med på en promenad efteråt. Barnen sov gott, ja, så gott att vi till slut fick väcka dem för att vi mammor skulle få någon mat. De följde med oss hem och jag slängde ihop en Linssoppa till oss. Sen fick jag Louise att testa allt julgodis jag gjort. Och barnen lekte så fint på golvet (hrm....).


Louise och hårfagre Nils

Leker så sött på golvet:)
I kväll har jag varit på Luciatåg i Härlanda Kyrka och därefter glögg med smarriga sötsaker till, hos min vän Caroline som i området. Mycket trevligt och gott! Med mig som "gå bort" present hade jag en liten påse med Mozartkulor. Känns kul att ge bort ätliga presenter tycker jag!

5 kommentarer:

Lotta sa...

Lustigt med mandelmassa. I mazariner tycker jag om det men inte i semlor eller andra bakverk. Allt annat i Mozartkulorna låter jättegott och fina blir de, schysst att göra själv och ge bort!

När börjar du jobba igen?

Mårtenssons kök sa...

Måste vara en lite konstig känsla det där, men på samma gång blir det som en "utskolning" innan inskolningen...

Ankis far brukar alltid göra mozartrullar istället, han orkar helt enkelt inte rulla bollar av dom:)

Amy's piece of cake sa...

Mozartkulor gjorde vi i fredags och precis som dig med nougaten i mitten. Undrar också när du ska börja jobba? Det gäller att njuta av den fina ledigheten! :)

Remsan sa...

Lite Mozartkulor kanske jag skulle göra till min mamma till jul. Det är hennes favoritgodis. Jag tror jag ska göra som du och ha nougaten längst in, för jag minns att när jag testade för ett par år sedan smälte nougaten när jag doppade den i chokladen.

Cecilia sa...

Mmm, mozartkulor är ju en klassiker till jul. Och jag som inte hade några planer för dem i år. Får nog ändra på det..