Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 17 december 2012

Senap till jul

I dag är det en vecka till julafton, två veckor till nyår och tre veckor till jag börjar jobba. Pjuh! Däremellan ska vi hinna tapetsera, kanske hinna flytta lite och njuta av jul och nyår. Det blir nog bra. En dag i taget.

I dag har det regnat och nästan all snö har försvunnit. Bara gråa trista högar kvar. Planen för dagen var att jag och Oliver tillsammans med några mammavänner med barn skulle gå till Domkyrkan och tittade på levande julspel med åsnor, kameler, får mm.för att få lite mera julstämning. Men Oliver bestämde sig för att ha feber i dag så vi har mest gått hemma och skrotat.

När en liten har feber så är det tydligen väldigt mycket mys och sitta i knä som behövs. Därför satt vi länge i soffan i morse och tittade på Nyhetsmorgon. Allas vår Bengt Frithiofsson var där och pratade senap till julmaten. Bara han kan få vad som helst att låta så gott. Jag älskar verkligen senap och vi har oftast 4-5 olika sorters senap hemma: Dijonx2, Johnny´s sötstarka, korvasenap och grov skånsk senap. Den sistnämnda är väl den som passar bäst till julskinkan då det är ett måste med en klick senap. Bengt och programledarna för Nyhetsmorgon provade till julkorv men det är inget vi äter. De testade allt från den enklaste senapen på tub till en lyxig och dyr variant från Dijon. Inslaget med Beng Frithifsson hittar du här.

Vi brukar alltid köpa någon ny julsenap varje år på Liseberg. Men i år har vi inte varit på Liseberg. Inte en enda gång på hela året! Tanken var att jag skulle köpt Apotekets julsenap men tillslut var det Slotts Stark & Söt som hamnade på skinkan. Inte alls dumt!

Bengt tipsade även om att krydda till en enkel senap med tex. apelsinskal och apelsinsaft. Helst av allt skulle man ju vilja göra sin egen senap. Det gjorde min morfar när jag var mindre. Med senapskula i ett runt fat som han hade i knät. Tror inte att jag åt senap då men det var en härlig tradition. 

Årets Julsenap i vårt hem

Vad har ni för julsenap? Gör ni egen? Hur tycker ni att en julsenap ska vara? Vad har ni den till?

10 kommentarer:

Anonym sa...

Spännande att börja jobba igen det kommer att bli kul . Ska far vara hemma nu? Mums med senap kram Sofia

Remsan sa...

Jag lockas varje julmarknad till att köpa någon ny senapssort, men efter att vi suttit härom dagen och provsmakat ett gäng sorter kom vi fram till att just Slotts sötstarka var bäst. På skinka som korv. Även om Berra är mycket glad i Dijonsenap på mycket.

matmedmera sa...

Och jag ska imorgon till Liseberg för första gång. Vi får väl se vad de har att bjuda på! Kanske lite snö...

Kaksmulan sa...

Nisses senap är vår klara favorit till julskinkan och korven. Så god, den måste du testa om du inte gjort det. Finns inte att köpa här i Skåne vad jag vet så vi köper med oss ett lager när vi är uppåt. Mycket att hinna med blir det men det blir ju så bra sedan när allt är klart. kram

Anonym sa...

du kan själv göra senap med stavmixer med honung i, jag fick sådan senap av min bordsgranne på julfest som jag var på i lördags ,annars maler jag med kula o blandar med vanlig slottssenap o honung så gott god jul till er

Lisa sa...

Jag gör alltid en superstark senap med colemanpulver, socker å grädde å så testar jag en ny sort varje år.
Denna julen blev det med konjak å dragon. :)

Lotta sa...

Den skånska och grova ska det vara. Senapen alltså ;-)

Jag köpte med mig senapsfrön från Skåne men inte sjutton har jag någon kula att göra egen senap med. Hur tänkte jag där?

Eleonore- Kokboksutmaningen sa...

Det är ju ett måste med en bra senap till jul. Vi kör på apotekets senap men till griljeringen blir det nog den du har på bilden :)

Eleonore sa...

Jag har förresten lagt upp ett inlägg med pepparkaksgubbe formar nu :)

gizze sa...

Graveleijs Senap är klart bäst! Till julskinka och annan julmat!
Hälsningar Gizze