Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 28 december 2012

Lingoncheesecake

Verkar som man gör pytt på alla julrester runt om i stugorna. Revben, kalkon och julskinka fräses ihop med lök och potatis. Jag gjorde en väldigt god klassisk Makaronilåda med julskinka i går. Men den bjuder jag på en annan dag.

Lagom till helgen före helgen tycker jag det är dags att göra pytt på överblivna pepparkakor. En lingoncheesecake som går överraskande fort att slänga ihop men kräver några timmar i kylen. Till cheesecake tycker jag det är gott med en bärsås. Varm eller kall. Jag chansade ihop en bärsås med krusbär som var så sura att det nästan blev för surt. Smaksatte med kardemumma och försökte göra den lite sötare med socker. Fräsch avslutning på måltiden kan man säga:).


Dekorerad med frysta lingon

Lingoncheesecake med pepparkaksbotten
200 g pepparkakor
75 g smör

4 gelatinblad
100 g philadelphiaost
3 dl creme fraiche
5 msk florsocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl lingonsylt
  • Smula pepparkakorna, gärna i matberedare. Smält smöret och blanda med pepparkakssmulet. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant.
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten, ca  10 minuter.
  • Blanda ihop philadelphia, creme fraiche, florsocker och vaniljsocker. Tillsätt lingonsylten och blanda till en jämn smet.
  • Krama ur gelatinbladen och låt dem smälta i en kastrull på låg värme tillsammans med 1 msk lingonsylt. Låt svalna något och rör ner i smeten.
  • Bred fyllningen på pepparkaksbotten. Låt stelna i kylen minst 3 timmar. 
  • Servera med bär och ev bärsås.



Trevlig helg före helgen!

9 kommentarer:

HemkäraHanna sa...

Den ser väldigt god ut! Här har vi ätit Lingonpannacotta så det nästan rinner ut ur öronen på oss, så jag får nog vänta lite ytterligare med att testa Lingoncheescake på familjen. :)

momaskitchen.se sa...

Lingon är mitt nya svarta- jag älskar det, gott och syrligt och vackert att dekorera med!

Lotta sa...

Ser jättefint ut! Krusbären till bärsåsen, var tusan fick du tag på det?!

Gott nytt år!

Kram Lotta

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Låter syrligt och gott:)
God fortsättning:)

Amy's piece of cake sa...

Ingen pytt hos oss då vi inte har sådana rester :)

Du den här cheesecaken ser jättefin ut, så sugen jag blir på att ta en munsbit genom datorn... ;)

God fortsättning på er, kram!

Hanna sa...

Åh vad gott det låter!

Remsan sa...

Vi lagade så lite julmat i år att det inte blev några rester direkt. Utan gick snabbt över till vanlig mat.
Lingoncheesecake har jag blivit bjuden på och det var supergott. Jag gillar alla lite syrligare bär även om det inte får bli för surt. Krusbär kan var ena luringar. Vackra bilder på cheesecaken.

Charlotta sa...

Åt lingoncheesecake förra året och det är så h-i-m-l-a gott! Kram!

Mårtenssons kök sa...

Men det är ju hur gott som helst, trist att den tagit slut i vår frys för vi sitter ju och blir sugna nu...