Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 10 december 2012

Potatisrulle - ett trevligt tillbehör

Jag bara älskar tillbehör! Till vissa rätter ska det vara potatis, pasta eller ris men annars äter jag gärna något annat. Grönsaker, rotfrukter, bulgursallad, risotto....ja, ni vet! Nåt lite mer spännande, lite mer smaker! Så när jag gick och klurade på något trevligt tillbehör inför helgen kom det bara till mig. Surfade förbi Lottas trevliga blogg och hittade ett recept på Potatisrulle. Taget!

Var så lycklig över att jag lyckades vända den så fint i stekpannan att jag knappt blev irriterad över att den inte gick att rulla till en rulle. Ändå tog jag inte så mycket tomater som Lotta hade. Bytte ut västerbottenosten mot Grana Padano. Blandade även potatisen med några morötter och lite purjolök.


Potatistårta?

Potatisrulle ca 4 port
6 normalstora potatisar, grovrivna
2 mindre morötter, grovrivna
ca 5 ca purjolök, finstrimlad
salt och peppar
smör
1 stor tomat, fint hackad
färsk basilika, strimlad
riven grana padano
  • Blanda potatis, morötter och purjolök med salt och peppar.
  • Låt en rejäl klick med smör smälta i en stekpanna. Fräs rotfruktsblandningen och rör runt ett par gånger. Platta till ordentligt och låt steka på medelvärme ca 5 minuter. Vänd hela "tjottaballongen" med hjälp av en tallrik och stek ytterligare 5 minuter på andra sidan.
  • Lägg potatiskakan på en tallrik. Strö över tomaterna, basilikan och osten. Försök rulla ihop till en rulle.

Potatisrulle eller calzone?

Till den fina potatisrullen hade vi ugnsbakad lax och en god sås. Nä, vi hade egentligen inte behövt sås men jag är skåning och har nog smittat av det skånska sås-behovet på min sambo.

Laxen gjorde jag på ett sätt som jag ofta gör: lägg med skinnsidan ner i en smord form, pressa över citronsaft och smula över fetaost. Baka på 200 grader i ca 20 minuter.




Såsen improviserade jag ihop. Mixade soltorkade tomater (i olja, fast utan olja) med vitlök och lite färsk basilika. Blanda med turkisk yoghurt och smaka av med salt och peppar. Toppa rätten med lite gröna blad (mest för syns skull).

Hela lördagsmiddagen
Det bästa med denna rätten är att det tog max 30 minuter att slänga ihop. Knappt så man hängde med dukning och öppning av champagneflaskan. Ja, för i lördags firade vi med Champagne.Vi firade att (om någon missat det) vi har fått tag i en större lägenhet!!! Hurra!! Som vi har letat och längtat! Allt gick snabbt. Från erbjudande till kontraktskrivning på en vecka. Vi har fått nycklar och valt tapeter så nu ska vi bara hinna måla och tapetsera i julhysterin. Tur i oturen att vi står med dubbla lägenheter ett tag till.


Johan korkar upp!

11 kommentarer:

Anonym sa...

Grattis till nya lägenheten så hjärtligt : ) Mums med champange : ) kram Sofia

Mårtenssons kök sa...

Den rullen har vi också lagt beslag på, så god så! Klart man ska ha sås, skåningar som vi är:)

Åter igen, grattis, vi är så glada för er skull och hopas det smittar av sej ner hit:)

Kram

Charlotta sa...

Hurra! Vart bär det av?

Amy's piece of cake sa...

Har också spanat in den potatisrullen inne hos Lotta... ska jag göra framöver!

Klart ni ska fira, grattis än en gång! :)

Ann-Christin A sa...

GRATTIS TILL NYA LÄGENHETEN!! Har testat receptet på vildsvinsgrytan med äppelglögg o must - den var verkligen supergod!!

Lotta sa...

Gott att blanda i lite andra rotfrukter i rullen också! Jag tror bestämt att det blir en rulle som kan få många olika tolkningar framöver. Kanske att jag hade en större stekpanna så att diametern blev lite större och därmed blev det lättare att rulla - men det blev ju bra ändå!

Hade precis samma tankar som du att det först påminde om en pizza och sen en calzone, fast med "potatisdeg" i stället för pizzadeg :-)

Grattis igen till lägenheten! Ibland går det fort. Hoppas någon kan ta över er nuvarande så att ni slipper dubbelt boende alltför länge.

Ann-sofi MATSAFARI sa...

Härligt!!!! Hopas ni kommer trivas som fisken i vattnet:) Och potatisrulle!!! Jösses så smart!

MÅ Gott sa...

Grattis till det nya boendet!
Älskar potatis i olika former och den här ser jättegod ut och perfekt om det dessutom går snabbt att göra!

Sanna sa...

Det låter och ser himla gott ut. Bra tips, tackar!

Agneta i Livsnjutarnas Gourmetkök sa...

Potatisrulle var ju ett fiffigt tillbehör, lägger den bakom örat att ta till vid ett senare tillfälle. :)

Bland bakverk och kastruller sa...

Jag såg oxå det receptet på hennes blogg och det verkade urgott!!!!