Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 18 september 2012

Köttfärslimpa med morot och bacon

Hösten innebär ju inte bara långkok och äppelpajer utan även rustikare mat generellt tycker jag. Förra veckan gjorde jag köttfärslimpa. Receptet hittade jag en torsdag i Metro då Michael tipsar läsarna om goda recept. Gjorde några små förändringar, bland annat hade jag kokt ägg i. Mest för att jag hade ett gäng kokta ägg i kylen som behövde användas och för att jag sett andra recept med gömda ägg i limpan. Till serverade jag ugnsrostade rotfrukter och svampsås gjord på skyn från limpan.


Köttfärslimpa med morot och bacon
500 g nötfärs
2 dl finrivna morötter
1 gul lök
2 klyftor vitlök
2 msk grekisk yoghurt
2 tsk dijonsenap
2 msk kalvfond
2 kokta ägg (kan skippas)
1 pkt bacon
salt och peppar


Limpan under baconet innan den åker in i ugnen
  • Skala lök, vitlök och morötter och riv fint (jag körde dem i mixern). Blanda med yoghurt, dijonsenap, kalvfond, salt och peppar.
  • Blanda allt tillsammans med färsen till en jämn smet. Lägg som en lång korv i en ugnsfast form. Tryck en skåra med händerna mitt i på längden. Halvera äggen och lägg dem på rad i skåran. Tryck i hop med smet så äggen är gömda. 
  • Lägg baconskivor tätt ovanpå färslimpan så det täcker hela.
  • Ugnsbaka mitt i ugnen på 200 grader i 35 minuter.

Rostade rotfrukter med timjan och chiliflakes

Svampsås
100g champinjoner
smör
sky från köttfärslimpan
2 dl mellangrädde
2 msk vetemjöl
kinesisk soya
salt och peppar
  • Dela champinjonerna på mitten och skiva sedan dem. Fräs i smör i en kastrull tills vätskan försvinner. 
  • Pudra över vetemjöl, rör runt och låt fräsa med en halv minut. 
  • Sila skyn från köttfärslimpan och häll över svampen. Rör tills mjölet löst sig. Späd med grädden.
  • Koka upp och smaka av med soja, salt och peppar.

Lite smörgåsgurka till såklart!

5 kommentarer:

kajomida sa...

Gottigottgott!

Jag har nästan alltid hårdkokta ägg i men gör då en fördjupning som jag lägger i HELA hårdkokta ägg i som ska vara i mitten av smeten ungefär - det ser så vackert ut med köttfärsen runt om vitan och gulan när man skär skivor ;-) Men fryst och upptinat kan man glömma "gummiäggen"...

Mårtenssons kök sa...

Härligt när man kan variera gamla goda recept och förvandla husmanskosten med egna fina idéer!

Pernilla sa...

gött! har aldrig ens tänkt tanken på att kunna ha kokta ägg i köttfärslimpan, fast vi har å andra sidan väldigt sällan kokta ägg i kylen heller. men det kan ju vara värt att testa, vet att jimmy skulle bli glad iaf :)

Malin`s Diner sa...

En riktigt vuxenrätt, som borde ge poäng! Ser riktigt gott ut, men är lite skeptisk inför ägget där i mitten...

Kram Malin

Anonym sa...

Åhhh vad gott mums helt enkelt kram Sofia