Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 15 september 2012

Höstgryta med äpple och svamp

Ja, nu är det höst. I morgon rensar jag bort sommargarderoben. Men sandaler kan man ha även om det blåser höstvindar för solen värmer fortfarande gott. I dag när svärföräldrarna kom på besök tog vi en låååång promenad på backiga stigar. Man kan börja ana en gul ton på träden och det doftar höst. Jag gillar hösten, så länge det är fina dagar.


Vi stannade till på Kaffestugan Lyckan och fikade och tittade på djuren. Oliver vill gå mest hela tiden och bara hålla en hand. Snart går han själv, den lille skiten!


Väl hemma igen åt vi en mustig höstgryta som jag förberedde i morse. Receptet till denna Höstgryta med äpple och svamp hittade jag i Arlas senaste receptfolder (med vissa förändringar). Höstens första, men inte sista, långkok.

Älskar långkok
Höstgryta med äpple och svamp
1 kg högrev
2 st gula lökar
2 msk tomatpuré
svartpeppar
2 st köttbuljongtärningar
6 dl vatten
1 msk kinesisk soja

2 dl creme fraiche 34%
250 g champinjoner
2 pkt bacon
3 st äpplen
hackad färsk persilja
  • Skär köttet i 3x3cm stora bitar. Bryn runt om i smör lite åt gången. Hacka löken och fräs tillsammans med köttet en minut.
  • Tillsätt tomatpuré, svartpeppar, buljongtärningar, vatten och soja. Koka upp och koka 2,5 timme (receptet sa 1 timme men ju längre, ju godare). (så här långt kan du förbereda)
  • Tillsätt creme fraiche och koka upp.
  • Fräs champinjonerna i smör. Tärna och stek bacon och låt rinna av på hushållspapper. Kärna ur och skär äpplena i bitar. Ös ner allt i grytan och låt koka med ett par minuter.
  • Strö över hackad persilja och servera med kokt potatis och pressgurka.


Pressgurka. Ahhh, vad gott! Första gången jag gjorde så det får ett eget inlägg. Det får även äppelkakan vi åt till efterrätt. Såååå mätt blev jag!

11 kommentarer:

Hemkära Hanna sa...

Det både låter och ser gott ut!
Kaffestugan Lyckan låter inte dumt det heller.

Remsan sa...

Låter såå gott! Jag var grymt sugen på pressgurka när vi åt köttfärsbiffar för någon dag sedan, men blev så besviken när gurkan blivit dålig. Pressgurka är så gott.

Amy's piece of cake sa...

Denna grytan ska jag testa... dock lite kortare tid om jag kör med quorn eller soja!
Vilken härlig bild i början, japp hösten är här :)
Kram!

Malin`s Diner sa...

Vilken underbar tallrik! Har också sneglat på det receptet, och även andra rätter i den foldern, mycket gott.

Gryta och äpplepaj, riktigt härlugt höstligt.

Kram Malin

karin - trattoria sa...

Åh vad gott med äpple i! Peter gjorde ungsstekt potatis med äpple och lök häromdagen, något jag aldrig testat tidigare men det blev jättegott!

Anonym sa...

Vad sugen jag blev att testa den här, det ser vädigt gott och höstigt ut!

Emma sa...

Gör så sällan grytor, mest för brist på recept tror jag så detta ska jag spara ner :) Ser jättegott ut!!

Pernilla sa...

gud, vad gott med långkok! det måste jag göra någon dag snart, det ska ju ösregna hela nästa vecka så då passar det ju bra och vi har så mycket äpplen i trädgården så jag nästan skäms över att jag inte gör nåt med dem...

Spanienfrugan sa...

Smarrigt värre!
Det blir mycket långkok här med om hösten.

Mårtenssons kök sa...

Långkok rules hösten, helt klart. Pressgurka kommer inte så långt efter:)

Kaksmulan sa...

Åh låter som en perfekt höstgryta, den där Arla foldern får man ju helt enkelt lägga beslag på, verkar vara en massa gott. Visst är det härligt med fina höstdagar. Även en och annan ruggig dag kan gå an om man får sitta inne och mysa.