Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 28 september 2010

Tisdagssoppa och nybakade bullar

Varit grymt effektiv sedan jag kom hem från jobbet. Ibland får man sådana ryck. Kanske lite beroende på att det har varit en härlig höstdag och jag fick massor av energi så fort jag blev utsläppt från jobbet, ut i solen!!

Väl hemma satte jag en bulldeg. Brödet slut i frysen! Under tiden som degen jäste gav jag mig ut på en liiiiten löptur. Ja, liten blev den, för oj vad man tappar löpningen snabbt!! Så nu får man börja från början igen känns det som. Blev en ganska skön tur ändå.

Efter turen tog jag ett ryck och storstädade lilla lyan. Ja, det tar ju inte så lång tid att damma och dammsuga en etta men det ska ju ändå göras. Bakade ut bullarna och satte på ny jäsning. Toastädning, dusch och gräddade bullarna.

Grahamsbullar med äpple

ca 16 bullar
3 dl mjölk
1 pkt jäst
0,5 dl olivolja
0,5 dl brödsirap
1 tsk salt
1 litet rivet äpple
anis och fänkål
350 g grahamsmjöl
250 g manitoba cream

Värm mjölken till fingervarmt. Smula jästen i en bunke, häll över mjölken och blanda ut. Tillsätt olja, sirap, kryddor och äpple. Blanda i mjölet, nästan allt, och blanda tills degen är lite klibbig och släpper kanterna. Låt jäsa under bakduk i 40 minuter.

Dela upp degen i 16 delar och rulla små bullar. Lägg på en bakplåtsklädd plåt. Jäs 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i 12-15 minuter.

Minestronesoppa.
en halv rotselleri
2 st morötter
3 st potatisar av fast sort
1 gul lök
3 st vitlöksklyftor
1 pkt bacon
1 burk hela konserverade tomater
2 msk tomatpuré
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
timjan o rosmarin
ca 2 dl risonipasta
Bladpersilja

Skala, ansa och tärna rotfrukter och lök. Bryn i olja tillsammans med finstrimlat bacon. Tillsätt kryddorna och låt bryna med en stund. Tryck sönder tomaterna i handen handen och häll dem i grytan. Tillsätt tomatpuré, vatten och buljongtärningar. Koka i 15-20 minuter, tills rotfrukterna är mjuka. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite cayennepeppar för lite "sting". Häll på risonin och koka ytterligare 10 minuter. Strimla persilja och blanda i.



Mmm....vilken god soppa det blev!! Riktigt höstig och smakrik. Självklart hade vi nybakade bullar med en skiva prästost till.

10 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Bra med sopprecept, vi kör på med våra sopptisdagar. Verkar som många har gjort soppa de senaste dagarna, måste vara hösten som har lockat till det...
Denna soppan lägger vi i provahögen!

sana sa...

Vilken gott soppa och ny bakat bulle ;d

Unknown sa...

Jag får nog säga att det där bullarna såg ohyggligt smarriga ut, å så till soppa... Yammie!!!!!!!!!

Pernilla sa...

mmm, soppa med nybakt bröd, det är grejer det :)

ja, idag har jag lagat både utmärkt middag och bakat muffins så nu borde ju karln vara nöjd igen tycker jag ;)

charlotta sa...

hejaheja, bra att du laddar med sopprecept! märkte du så kallt det var i morse?! brrrr.

Mor-Mia sa...

Den här soppan har jag inte ätit sedan skoltiden och då var det väl ingen favorit direkt.
Kanske är dags att göra ett eget försök..

Helena sa...

Bullarna ser supergoda ut! Måste testa att ha äpple i bröd!

Remsan sa...

Vilka fina bullar! Jag är avis på alla som kan trilla fina runda bullar...

Maria @ Scandi Foodie sa...

Those graham rolls really sound delicious! I wish I could get the same graham flour here than in Scandinavia!

Växelhäxan från norrland sa...

Den här soppan måste jag lägga på minnet såg gott ut.