Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 5 september 2010

Kräftfrossa

Inga kräfthattar. Ingen snaps. Inga sånger. Inte riktigt kräftskiva men massor av kräfor, goda tillbehör och gott sällskap.

Än en gång var vi i Carinas underbara lilla hus och käkade gott och tjötade i massor. Vi satt ute i solen och drack lite fördring och åt tilltugg. Soligt men det blir kallt snabbt. Tunnbrödsrullar med rökt lax samt gul vattenmelon och fetaost på tandpetare. Gott!

Resten åt vi inomhus. Ett gäng med kräftor och två stora krabbklor (varav en var tom!!) satte jag i mig.

Pernilla hade gjort en supergod västerbottenpaj med creme fraiche och löjrom till. Vi hade även sallad, chiliaioli, limeaioli och bröd till. Sen åt vi tills vi höll på att trilla av stolen. Såååå gott!! Äter skaldjur alldeles för sällan!! Drack ett vitt vin, Leth Grüner Veltliner till.
Till dessert hade jag gjort en kladdkaka med valnötter i. Receptet är ett väl beprövat kladdkakerecept som jag har haft i min receptsamling sedan jag bodde hemma. Väldigt enkel att slänga ihop. Denna gången hade jag i lite mörk choklad och välnötter. Serverade med vispad grädde. Vi hade kokkaffe och Vintry´s Madeira Fine till. Mmm....

Chokladkladdkaka med Valnötter
150 g smör
100 g mörk choklad
4 dl strösocker
1 krm salt
1msk vaniljsocker
3/4 dl kakao
2 1/2 dl vetemjöl
3 ägg
Smält smöret och lägg i hackad mörk choklad. Låt chokladen smälta i smöret.
Blanda alla de torra ingredienserna i en skål.
Tillsätt ägg och smörblandningen och rör ihop till en jämn smet.
Kläm ett bakplåtspapper i botten på en en rund form med löstagbar kant, ca 25 cm i diameter. Häll smeten i formen och grädda i ca 40 minuter i 150 grader.
Låt kakan svalna. Servera med grädde.

6 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Så gott med skaldjur, havskräftor tillhör klart favoriterna, synd bara de är så himskans dyra.
Bra med vintips, ska ha gäster om två veckor och damen dricker bara vitt vin.

Anonym sa...

Detta låter ju som en riktigt festmåltid, och, ja, Vintry's Madeira Fine passar passar fint till kaffet.

charlotta sa...

jag äter ju inte en endaste liten kräfta, men västerbottenostpaj - i love! lägg ut receptet om du har det, pretty pleaaase!

tina sa...

Åh, så synd att ni glömde att bjuda mig ;-)

Unknown sa...

Snart är det kräftskivadax för min del! Måste göra västerbottenpaj - så attans gott! Låter som ni smaskade i er en hel del gott :)

Sanne Erlandsson sa...

När man ser dessa bilder blir man nästan sugen på att flytta till västkusten. I blekinge finns det mest sill, torsk och abborre. Dåligt med goda skaldjur!