Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 30 januari 2015

Brownie med apelsin och kardemumma

Fredag kväll. Jag sitter under filten med På Spåret på TV´n och värmeljus lite här och var. Oliver somnade tidigt och Johan är ute med jobbet. Jag passar på att blogga lite. 

Det har varit en ganska intensiv vecka. Tjejmiddag i går och bloggträff i tisdags. Så mycket roligt, trevligt och socialt. Temat på bloggträffen var denna gången Citrus med hashtag #circuscitrus. Vi var nio stycken runt bordet hemma hos mig och på tallriken låg som vanligt en massa gott. Denna gången innehöll allt på ett eller annat sätt citrus; tex broccolibollar med citronzest, savoykålssallad med apelsin, fänkål i tomatsås med gremolata, potatisbullar, bröd med rosmarin och citron.... Åhh...så mycket gott! Allt vegetariskt som vanligt. 

Som alltid lite sött med samma tema: Syltsnittar med Lemon Curd, Sötsyrliga citronformar, citronrutor och Brownies med apelsin och kardemumma. Det sistnämnda var mitt bidrag och receptet hittade jag i Arla´s senaste receptfolder. Otroligt gott med smaksättningen apelsin och kardemumma och konsistensen på brownien blev sådär perfekt kladdig och krämig.
Brownie med Apelsin och Kardemumma
100g valnötter
250g smör
2 dl kakao
4 ägg
4,5 dl strösocker
0,5 tsk salt
2 krm vaniljpulver
3 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
skal från 2 apelsiner
2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Lägg bakplåtspapper i en form, ca 20x30 cm.
  • Hacka nötterna. Smält smöret och rör ner kakao.
  • Rör ihop (vispa ej!) ägg och socker i en bunke. Vänd ner kakaosmöret, salt , vaniljpulver, nötter och mjölet blandat med bakpulver samt apelsinskal och kardemumma. Rör till en jämn smet och bred ut den i formen.
  • Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter.
  • Låt kakan svalna och skär i rutor. Förvara i kylen.
Brownie med apelsin och kardemumma

6 kommentarer:

Charlotta Ljungblad sa...

Guud, allting låter ju ljuvligt gott! Så synd att jag missade, även om det var underbart att komma ner till mamma och pappa 😌 Kram!

Kim sa...

Jag tror nästan det här var min favoritträff matmässigt! Älskar ju citrus och allt det matiga var fräscht och friskt. Vilket gjorde att man hade så mycket aptit till det söta. Blev inte alls sådär panikmätt som jag blivit andra gånger.
Och den där brownien var magisk!
Det var kul att se hur ni bor, tack för att vi fick komma. KRAM

Malin`s Diner sa...

Men så god den ser ut! Jag önskar så att det var fler bloggare här i närheten så vi också kunde träffas som ni gör.

Kram kram

Livsnjutarnas Gourmetkök sa...

Låter härligt med era matbloggsträffar. Det verkar inte finnas så många matbloggare här i Kungälv förutom vi för att kunna dra igång något liknande. Vi kanske helt enkelt får gå ut med en efterlysning. ;)
Apelsin och kardemumma i en brownie låter otroligt gott. Ser härligt kladdig ut, mums! Kanske något att prova på när vi får en fullt fungerande ugn igen. Förresten gjorde vi din helkyckling med saffran och apelsin. Gudomligt god, vi använde lergrytan till den. Serverade med kanelcouscous och ugnsrostad brysselkål som fick nästan lite pepparrotssmak över sig efter tiden i ugnen. Blir nog ett blogginlägg framöver hos oss.
Ha det bra! :)

Systeryster och jag .... sa...

å vad mycket spännande på tallrikarna

Pernilla sa...

så jäääädra goda var de! helt perfekt konsistens. mumsmums! ska minsann spara receptet jag med och tvinga i jimmys arbetskamrater nån dag :)