Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 6 januari 2015

Grönkålsfrittata med kallrökt lax

Nu är snart alla julhelger över för denna gången. Vi har slängt ut granen idag men tomtar och julgardiner får hänga med ett tag till. Både min och Johans ledighet är över. Oliver har studiedag i morgon och spenderar den hos farmor och farfar.

I dag, när grabbarna åkte till farmor och farfar, spenderade jag några timmar tillsammans med min vän Pernilla på Allum. Kollade lite rea, fyndade lite, pratade, fikade....ja, sånt som vi är bra på när vi får några timmar utan barn:). 

När jag kom hem till en tom lägenhet och tom mage öppnade jag kylen för att se vad den hade att erbjuda. Ah...den där grönkålen som enligt datumet på påsen borde ligga i soporna men när jag tittade närmre på den insåg jag att den borde ligga i min mage. Inget fel på den! Tänka tänka tänka.... paj? Eller....näää....frittata! Så får det bli. Googla recept....näää....kanske...äsch! Jag gör som jag vill ändå. Gott blev det! Så gott att jag redan längtar till morgondagens lunchlåda.

Grönkål, fikon och valnötter i en form
 
Ungefär så här blev det:
  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Smält en klick smör i en ugnsfast form i ugnen.
  • Fräs ca 200 g strimlad grönkål i smör i en stekpanna. 
  • Blanda 3 ägg med 1 dl grädde, salt och peppar. 
  • Smula ca 70g ädelost och riv lika mycket god hårdost. 
  • Hacka en näve valnötter och några torkade fikon grovt.
  • Lägg grönkålen i formen. Häll över äggblandningen, valnötter, fikon och ädelost. Blanda ihop till en gegga och strö över den rivna osten.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 15 minuter, tills den fått fin färg.
  • Skär i bitar och ät tillsammans med till exempel kallrökt lax.

Servera med kallrökt lax

Inga kommentarer: