Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 20 december 2013

Fiskgryta med saffran

Sitter är med den där fredagskänslan plus lite till. En fredag då det är mer än två dagars ledighet som väntar. Jag orkar inte ens räkna hur många dagar det är jag ska vara ledig. Telefon och mail stämplades ut till och med 7 januari 2014. Sjuuukt länge!!

Denna fina fredagen firade vi med fredagsmys hos en kompis med familj. Kycklingfajita och två trötta barn som busade friskt! I morgon packar vi bilen och drar mot skåneland.

Er tänker jag bjuda på en Fiskgryta med saffran som vi gjorde när vi var hos lillebror för några helger sedan. En stor gryta med värmande guldgul gryta serverades med en vitlökscreme och gott bröd. Festligt utan krusiduller.

Fiskgryta med saffran
ca 1 kg laxfilé
ca 1 kg vit fisk 
600 g skalade räkor
2 kg potatisar
6 st morötter
2 st fänkål
2 st purjolökar
1 solovitlök
2 påse saffran (à 1/2 g)
6 msk tomatpuré
3 burk körsbärstomater (à 400 g)
1 liter vitt vin
6 dl vatten
3 msk konc kycklingfond
2 msk torkad timjan
dill till garnering
salt och peppar
  • Skala och skär potatis och morötter i cm-stora bitar. Ansa och skär fänkål och purjolök i strimlor. Skala och finhacka vitlöken.
  • Fräs vitlök och purjolök 2–3 minuter i olivolja i en stor kastrull eller gryta. Tillsätt saffran och tomatpuré. Fräs ytterligare 1 minut.
  • Tillsätt morot, fänkål och potatis. Fräs ytterligare 1 minut.
  • Tillsätt tomater, vin, vatten, fond och timjan. Krydda med salt och svartpeppar.
  • Låt småkoka under lock ca 30 minuter, tills potatis och morötter är mjuka.
  • Skär fisken i 2–3 cm stora bitar. Lägg i grytan och ta från värmen. Låt stå med lock ca 8 minuter, tills fisken är klar.
  • Smaka av med salt och peppar. Toppa med räkor och dill. Servera med gott bröd och vitlökscreme (riven vitlök blandad med creme fraiche och en klutt majonnäs).


8 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Men visst är det helt fantastiskt länge, vi tror knappt det är sant och så skönt det ska bli...
Härligt foto, färgerna är så fina och det ser verkligen inbjudande ut. Saffran och fisk är en väldigt lyckad kombination.

karin - trattoria sa...

underbart med långledigt! Älskar den här typen av grytor, fisk, skaldjur och saffran is the shit!

Önskar er en riktigt god jul! Kram :)

Sara på Vardag.nu sa...

Såååå jäkla härligt med ledighet nu. Som en hel semester, nästan...


Fiskgryta/soppa är fina grejer! Det är så enkelt att göra att det passar en festlig vardag, men tillräckligt gott och fint för att bli bjudmat vilken helg som helst också!

Martina sa...

17 dagars ledighet, så jäkla skönt! ;-) God Jul på dig!

Charlotta Hemert Ljungblad sa...

Ledighet, tjoho! Känns ytterst välbehövligt. Hoppas att ni får en riktigt fin jul! Kram!

Kim sa...

Samma här! Den 7:e januari känns sååå långt bort, men det kommer säkert gå hur fort som helst. Bäst att passa på att njuta ordentligt.
Detta är en fisksoppa i min smak (fast det är nog de flesta fisksoppor iofs..)
GOD JUL till dig och familjen!

Lotta sa...

Visst var det härligt att skriva in "åter 7 januari" i frånvaromeddelandet :-)

Önskar dig och familjen en riktigt härlig jul!

Kram Lotta

Lisa sa...

Låter supergott!