Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 28 december 2013

Grönkålssallad med citron och parmesan

Borta bra med hemma bäst! Så sant som det är sagt. Efter en veckas julfirande på resande fot är vi nu på hemmaplan. Väskorna är uppackade och julklapparna uppackade och kylen är åter fylld med mat för några dagar framöver.

Trots att jag inte bloggat något vidare kan ni räkna med att vi har ätit en massa god mat. Både julmat och annan god mat. På julafton åt vi som vanligt julbord mitt på dagen och lutfisk på kvällen. Så har vi alltid gjort i skåneland. Så mycket mat som möjligt på en och samma dag. För i Skåne är man sällan hungrig. Hua! För är det inte mat så är det fika eller en liten chokladbit.

I år gjorde vi bara det vi verkligen ville ha på julbordet. Vi skippade faktiskt Jansson. Några sorters sill blev det för de som äter det, vörtbröd, en god vällagrad ost, rödbetssallad, rödkål, julskinka, gravad lax med gravlaxssås, omelette med trattkantarellstuvning, grönkålspaj med ädelost samt prinskorv och köttbullar.

I år har jag verkligen snöat in på grönkål och kunde därför inte låta bli att svänga ihop en grönkålssallad som kocken Malin Söderström bjöd på under Nyhetsmorgon på Julaftons morgon. Otroligt fräsch och god till allt det andra lite feta och tunga.


Grönkålssallad med citron och parmesan
2 grönkålsstånd, ca 300 g repad
1 citron
2 dl parmesanost, riven
2/3 dl olivolja
1 klyfta vitlök
Salt och Peppar 

  • Repa, skölj och hacka grönkålen. Låt den torka ordentligt.
  • Mixa samman färskpressad citronsaft med riven parmesanost, olivolja, vitlöksklyftan, salt och peppar.
  • Blanda grönkål med dressing i en påse. Skaka och blanda ordentligt. Låt stå kallt en stund före servering.

6 kommentarer:

karin - trattoria sa...

Har också snöat in på grönkål, tycker det är jättegott och äter det till precis allt. Skönt att dra ner på maten på jul, det gjorde vi också, jag hade kvar jansson eftersom det är min favorit men vi skippade köttbullarna... Gott nytt år!

Malin`s Diner sa...

Såg det receptet också och tyckte det verkade så gott!

Låter som om er jul varit bra. Vad härligt! Mätt är julens ledord.

Kram kram

Sara på Vardag.nu sa...

Kul att många hittat grönkålen och provar massa olika recept! Bra mycket bättre trend än cupcakes/macarons och allt vad det varit annars ;)

Ann-Sofi Matsafari sa...

Låter som julen har varit härlig och både bjudit på god mat och trevligt sällskap. Nu är det bara nyåret kvar. Vill passa på att önska dig ett riktigt gott nytt 2014:)
KRAM

Kim sa...

Ja jäklar. Ett tag undrade jag: "Kommer jag någonsin känna mig hungrig igen?"
Men nu är ordningen återställd! Låter som bra smakkompisar till grönkålen!
God fortsättning, kram till dig.

Mårtenssons kök sa...

Låter som det blev ett välfyllt julbord ändå, bra när man kan banta ner och ändå få med så att alla blir nöjda. Kål är verkligen välanvänt denna säsongen och salladen låter oerhört fräsch!
En god fortsättning.