Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 11 augusti 2013

Zucchinigratäng

Nu i sommar har jag varken varit speciellt flitig på att blogga eller läsa bloggar. Men nu kommer hösten med lite mer tid för sådant (hoppas jag). Något som jag är desto mer flitigare på är Instagram. Ja, jag erkänner att jag är lite beroende. Det blir mer Instagram än Facebook nuförtiden. Det är även många av mina bloggkollegor som är flitiga på Instagram och frestar med grillning, drinkar och svalkande glass. I sommar har jag fått många idéer från detta mediet.

Mammas zucchini växer så det knakar och Linda/Kryddburken´s Instagrambild på Zucchinigratäng dök upp helt lägligt och redan samma kväll serverade vi gratängen till grillat. Receptet är från början Jamie Oliver´s och Linda hade gjort några små förändringar. Jag höll mig nästan helt till Lindas recept. Krämig och god gratäng som mycket väl kan serveras som ensamrätt, på buffén eller som vi gjorde - till grillat kött. Alla runt bordet tog om flera gånger (inklusive Oliver). Gott betyg!

Zucchinigratäng


Zucchinigratäng ca 6-8 port
1 msk olivolja
2 st gul lök
½ dl vatten
100 gram basmatiris
3 medelstora zucchini
6 dl grönsaksbuljong
4 msk crème fraîche
150 g lagrad prästost
Havssalt och nymald svartpeppar
 
  • Skala och skiva löken tunt. Hetta upp en rymlig panna med olivolja. Fräs på löken och sänk till medelvärme, slå på en liten skvätt vatten och låt löken stekas ca 15-20 min så den blir riktigt krämig i konsistensen. 
  • Tillsätt ris och zucchini i skivor. Slå på buljongen och låt allt puttra på medelvärme ca 5 min. 
  • Ta pannan från värmen och rör ner creme fraiche och ost. Smaka av med salt & peppar. 
  • Häll allt i en ugnsfast, smord form. Grädda i 175 grader ca 50 min.

Zucchinigratäng, grillat nötkött och caprese

10 kommentarer:

Martina sa...

Ser mycket gott ut! Kanske jag måste testa ;-)

Charlotta sa...

Låter galet smarrigt! Jag gillar att göra zucchinibröd, vet att Ann-Louise har ett toppenrecept på det!

Mårtenssons kök sa...

Oh yes, det känner vi absolut igen, vi har varit så in i hoppsan dåliga med att göra små avtryck hos er andra, även om vi kikat in... Men det har ju varit så fantastiskt väder och det gäller ju att ta tillvara på tiden, tids nog blir det inneväder!
Men instagram har vi svårt att fastna i, tycker bara det verkar lite jobbigt nu när vi har försökt oss på det... Men vi får väl ge det lite tid:)
Så härligt att få skörda sina egna grönsaker, speciellt när det blir sådana godsaker av det!

Matarkivet sa...

Ser lika gott ut här som hos Kryddburken - mums!

Unknown sa...

Så gott med zuchinni! :)
Men för mig däremot är bloggen fortfarande roligare än instagram...vet inte...men jag är inte så fast där...
Ha en fin kväll!
Kram
//Lana

Malin`s Diner sa...

Ser riktigt gott ut. Ska jag hålla i tanken om jag stöter på zucchini snart.

Instagram är ju så skoj! Är också beroende av det. Tycker det är roligare än fb just nu.

Kram kram

tina sa...

Zucchini gillar jag, mat som växer som ogräs är häftigt! Gratängen låter god.

Lotta sa...

Den har jag också bestämt mig för att göra. Passar mina smaker perfekt och jag skulle lätt kunna äta den som ensamrätt.

Ja, Instagram är kul. Facebook använder jag inte överhuvudtaget men det gjorde jag inte innan heller :-)

Remsan sa...

Jag har varit urdålig på att blogga på min egen blogg och att kommentera på andras. Har dock läst en hel del bloggar. Men jag har fallit för det snabba flödet på IG och FB där bilderna inspirerar. Det är lättare att uppdatera där än på bloggen. Vi får väl se om vi tar oss i kragen i höst. Kram.

Amy's piece of cake sa...

Denna gratäng testade jag igår kväll! Blev god men jag tror jag lät riset vara lite för länge i pannan... nästa gång ska jag låta koka lite mindre tid.

Ja, vi har ju fortfarande semester så jag är jättedålig på att kika in på bloggarna också. Har sporadiskt tittat in lite då och då men inte lämnat några kommentarer. Blir lätt så, jag blir lite "lat" när semestern kommer på det viset ;)