Min pappa har ett ställe där han brukar plocka björnbär. När vi var i skåne senast fyllde min syster och hennes lille Ruben år och vi firade självklart med tårta. Och det blev en tårta fullproppad med bär från mammas trädgård och pappas björnbärsgömma.
"Vanlig" sockerkaksbotten med vaniljkräm och krusbärskompott mellan, grädde, björnbär och vita vinbär ovanpå. Ja, det var en riktigt somrig och god tårta!
Storasyster |
Sommartårta
Tårtbotten
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
2 tsk bakpulver
- Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
- Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål och vänd ner i äggvispet.
- Häll i en smord och bröad form, ca 26 cm i diameter. Grädda långt ner i ugnen på 175 grader i ca 35 minuter. Känn med en sticka så den är torr.
- Stjälp upp och låt svalna.
1 l krusbär
2 dl vatten
1 dl socker (ev 1 1/2 dl beroende på bärens syrlighet)
1 msk potatismjöl
- Snoppa krusbären.
- Koka upp vattnet. Tillsätt socker och bär. Sjud på svag värme försiktigt tills bären är mjuka, men hela.
- Lös upp potatismjölet i lite vatten och strila ner. Låt sjuda en stund. Låt kallna.
Montering:
- Dela tårtbotten på mitten. Lägg kompotten på bottnen och vaniljkräm (hemmagjord eller marsansås) ovanpå. Lägg på tårtlocket.
- Vispa grädden, inte för hård, och bred rikligt ovanpå och runtom. Garnera med rikligt med bär (björnbär och vita vinbär).
Det var verkligen en hit att ha sötsyrlig krusbärskompott mellan. Dessutom lyxigt att dekorera tårtan med bär från trädgården. Ja, passa på så länge det finns i trädgård och natur.
1 kommentar:
Precis så är det här också, varje gång vi kommer ut i skogen så kommer vi alltid på att det var ju en påse som vi skulle ha med oss... Tänk att man aldrig lär sej:)
Rönnbär står på vår plocklista, får väl se när vi lyckas komma ihåg.
Så härligt med egenodlade bär, lyx absolut!
Skicka en kommentar