Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 13 augusti 2013

Pannkaksrulle med köttfärs

Ja, nu är väl vardagen här för många. Kanske tar ytterligare några veckor innan skolor och aktiviteter satt igång och ekorrhjulet snurrar ordentligt. Oliver är hos Farmor och Farfar denna veckan medan jag och Johan jobbar. Vi har haft en veckas semester tillsammans hela familjen medan Oliver har haft totalt sju veckor. De har det bra de små liven. Man gör verkligen allt för att de ska ha det bra och känns bra att ha nära och kära som ställer upp. Tyvärr har vi inte så mycket av den hjälpen i vardagen. Men allt går med lite planering.

Denna pannkaksrullen känns som en riktigt bra vardagsrätt. Receptet hittade jag i ett nummer av Hemmets Journal som mamma prenumererar på. En tidning med många bra vardagsrecept. Brukar ta något recept med mig varje gång jag varit "hemma". Damen som hade tipsat om rullen brukade variera fyllningen, tex. med räkstuvning. Tyckte att damen varit lite snål med kryddningen av köttfärsen så jag kryddade med lite basilika och oregano samt lite extra chilisås.

Tillsammans med en god sallad så blir det en riktigt festlig vardagsrätt tycker jag. Funkar även perfekt i matlådan.


Pannkaksrulle med köttfärs

Pannkaka:
125 g smör
2,5 dl vetemjöl
3 dl mjölk
 4 ägg

Fyllning:
1 gul lök
500 g köttfärs
2 msk smör
200g champinjoner
1 dl chilisås
1 msk vetemjöl
2 dl creme fraiche
salt och peppar
oregano, basilika
1 dl riven ost
  • Pannkaka: Blanda smör, mjöl och mjölk i en kastrull. Värm under omrörning tills det blir en "klump" som släpper från kastrullens kanter.
  • Tag kastrullen från värmen och rör med hjälp av en elvisp ner ett ägg i taget.
  • Bred ut smeten på en långpanna (30x40cm) klädd med bakplåtspapper. Grädda i 200 grader i 20 minuter. Stjälp upp pannkakan på ett bakplåtspapper.
  • Fyllning: Skala och hacka löken. Fräs den i en stekpanna i smör tillsammans med köttfärsen. 
  • Ansa och skiva svampen. Stek tillsammans med färsen ett par minuter. Tillsätt kryddor, chilisås, mjöl och creme fraiche.
  • Låt sjuda ett par minuter och smaka av med salt och peppar.
  • Bred köttfärsröran över pannkakan och rulla ihop från långsidan. Strö över osten och gratinera i 225 grader i ca 10 minuter.
  • Servera med sallad.

12 kommentarer:

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Oh det här skulle jag vill ha just nu! Älskar när man fyller pannkakorna:)

Mårtenssons kök sa...

Dom är några riktiga skattkistor de där tidningarna, man hittar så mycket goda tips - precis som här:)

Remsan sa...

Gud vad länge sedan vi åt detta! Det var en period min storasysters återkommande favorit att bjuda på och då även fylld med skaldjursstuvning ibland. Tack för påminnelsen!

Amy's piece of cake sa...

Aldrig testat men måste så klart med quorn- eller sojafärs. Spännande! :)

Lotta sa...

Pannkaksrulle är så gott och perfekt vardagsmat - även till fest förstås beroende på fyllningen! Säger som Remsan, tack för påminnelsen!

Pernilla sa...

pannkaka har jag ju fruktansvärt svårt för, men det är ju å andra sidan mest sylten som jag inte tycker om så det här kanske kan få till och med en pannkakshatare som jag att äta upp, köttfärsdelen lät ju god iaf :)

Linda-Matstugan sa...

Mumsfillibaba på den här fyllda pannkakan!

Systeryster och jag .... sa...

Ser mumsigt ut
Här är pannkakor favorit kanske går att locka de små godingarna till att pröva något nytt....

Millas Hälsoblogg sa...

Mums vad gott. Ja tanter kan ibland vara snåla med kryddningen man vill ju ha lite sting på maten:)

Fröken Dill sa...

Smarta, goda vardagsmatstips kan man inte få för många av, massa tack!

Svetlana Driagina sa...

Mmm...en smarrig vardagsrätt! :)ha en toppen fredag!
Kram
//Lana

Bland bakverk och kastruller sa...

Vad gott det är med köttfärsfylld pannkaka. Vilket annorlunda sätt att göra pannkakan på...
Kram