Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 27 mars 2013

Varma mackor

Man kan ju undra varför man inte gör varma mackor oftare? För det är ju fantastiskt gott!  Och enkel kvällsmat. Man smörar en smörgås, lägger på vad man tycker är gott och gratinerar i ugnen tills de får fin färg för att sedan servera med en god sallad. Om man vill.

Varma mackor blev mitt bidrag på gårdagens bloggträff med tema nostalgi. En med svampstuvning och en med skinka och ananas (såklart).

Varma mackor med svampstuvning
Svampstuvning till 9 stora mackor
ca 400 g färska champinjoner
3 schlottenlökar
1/2 solovitlök
3-4 msk vetemjöl
1 skvätt vitt vin
vispgrädde och/eller mjölk
salt
svartpeppar och vitpeppar
  • Hacka lök och vitlök. Fräs i smör i en kastrull.
  • Skölj, halvera och skiva champinjonerna. Fräs tillsammans med löken tills all vätska försvunnit.
  • Pudra över vetemjölet, rör runt och späd med vin, grädde och mjölk, lite i taget. Stuvningen ska vara tjock och inte för mycket vätska så att den inte stannar kvar på smörgåsen.
  • Klicka upp på smörade toastmackor, bred ut och strö över riven ost.
  • Grädda mitt i ugnen på 225 grader i 10-15 minuter eller tills osten fått fin färg. Servera direkt tillsammans med sallad.

Varm macka med skinka, ananasring, ost och oregano

Ett gäng matglada tjejer
Prinsessans Prinsesstårta

Chokladboll, tårta och after eight-päron - såklart!

Ofelia - minsta matbloggaren ville smaka allt (men fick inget!!)


8 kommentarer:

Unknown sa...

Ja det kan man undra...varför inte oftare göra varma mackor! Det är ju sååå gott! Din svampstuvning låter smaskens! Måste testas! :)
ha en fin dag!
Kram
//Lana

Remsan sa...

Varma mackor är helt klart underskattat! Superkul med 80-talstema på träffen. Aftereightpäron alltså... Vilken nostalgi.

Charlotta Ljungblad sa...

Tummen upp för dina varma mackor, svampstuvningen var sååååå god! KRAM!

Henrik sa...

Mer varma mackor till folket!
Varma mackor var en klassiker jag fick till och från under min uppväxt och det är inget jag vuxit ifrån.
Brukar göra på överbliven köttfärssås..så gott!

Amy's piece of cake sa...

Jag älskar varma mackor med svampstuvning... mmm. Jag gör varma mackor rätt så ofta hemma faktiskt... typisk kvällsmat om jag är själv :)

Igår kom jag inte alls in på din blogg... den sa att bloggen inte existerade, hur skumt som helst! Tur att det ordnat sig och att jag idag kommer in och kan kommentera!

Glad påsk önskar jag dig, kram!

Kim sa...

Varma mackor - solklart nostalgiskt! Men som sagt, det borde man ju göra även i nutid också.
Ni ser ut att haft en mysig träff (konstigt vore det annars iofs.).

Glad påsk!

Malin`s Diner sa...

Visst är det gott! För att inte tala om vad toasts är. Vi har ett toastjärn som används allt för sällan.

Kram och GLAD PÅSK!

Mårtenssons kök sa...

Ett tag hade vi alltid varma mackor på tisdagarna och provade ett gäng olika variationer. Men nu undrar vi precis som du varför vi inte har det oftare, det är ju supergott!
Svampstuvning är finfint att ha på.

GLAD PÅSK på dej,
kramar