Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 23 december 2012

Vinmarinerade Vildsvinsrevben

Just nu är det väldigt smarriga Revben som toppar listan över vad ni söker efter för recept (bra att ni äter lite riktig mat också och inte bara en massa sötsaker!:)). De revbenen har vi gjort två år i rad och har ni inte testat så gör det! Blir absolut godast att koka länge och sen glaza dem med en god glaze.

I år gjorde vi istället Vildsvinsrevben då föräldrarnas frys är full med Vildsvinskött. Det var för ett par veckor sedan när jag pratade med mamma om att vi skulle äta Vildsvinsrevben till jul som detta receptet dök upp hos Mårtensson. En sida med revben vägde ca 2 kilo och var nästan helt fyrkantig (fick tyvärr aldrig foto på detta). Pappa tog fram stora sågen och delade dem på mitten för att få lite kortare ben. Enligt receptet skulle dessa inte kokas utan marineras i ett dygn. Omsorgsfullt gick vi och vände på revbenen för att få en marinering runt om.

Mårtensson kallade dem honungsmarinerade men då jag tyckte att de smakade mer vin så bytte jag helt ogenerat namn och självklart blev det några små ändringar i receptet. Dessa 2 kilo revben var vi fyra vuxna som tryckte i oss. Till hade vi rostade rotfrukter, majs, rödkålssallad och en supergod Grillsås som jag absolut kommer att göra fler gånger till grillat.

Möra och goda Vildsvinsrevben
Rödvinsmarinerade vildsvinsrevben
2 kg Vildsvinsrevben
salt och svartpeppar

Glace och marinad
½ dl flytande honung
1½ dl olivolja
2 msk balsamvinäger
1 tsk timjan
1 tsk colemans senapspulver
375 ml rött vin (en halvflaska)
  • Blanda samman alla ingredienser utom vinet till marinaden och dela upp det i två skålar. Blanda ner vinet i den ena skålen.
  • Gnid in köttet med salt och peppar. Lägg det i dubbla plastpåsar. Häll på vinmarinaden och slut påsen. Låt marinera i kyl minst 12 timmar. Spara den andra skålen att pensla köttet med vid tillagning. 
  • Häll av marinaden och torka av köttet. Lägg det på en ugnsfast plåt. Grilla det på 200 grader i 50-60 minuter. Vänd köttet och pensla det då och då.
  •  
Dukat bord

Grillsås
1 dl ketchup
1 dl muscavadosocker
1 dl äpplecidervinäger
salt och svartpeppar
1 msk colemans senapspulver
1 tsk sambal oelek
  • Blanda samman alla ingredienser i en gryta.
  • Låt det först få ett uppkok och sedan småputtra ca 5 minuter tills såsen har tjocknat.
  • Servera grillsåsen till revbenen.


Mörk och tråkig bild på en god rödkålssallad. Strimlad rödkål masserad med olivolja, äppelcidervinäger, salt och peppar. Tärnat äpple, smulad fetaost och saltrostade pumpakärnor på toppen.


Hela anrättningen. Så gott!

Sitter just nu i bilen och "plöjer" E4 från skåneland till västergötland. Nu ska julen firas med Johans familj och släkt i Falköping. Lämnade skånelandet med både julmat och lite julöl i magen. Hade även lite julklappsöppning i förmiddags. Mysigt! Helt nya jultraditioner i år och första gången i mitt 34-åriga liv som jag inte firar julafton med mina föräldrar. Känns spännande och trevligt! Känns som jag fått ut mycket av julen redan innan den egentligen börjat! GOD JUL kära bloggläsare!

6 kommentarer:

Charlotta sa...

Ooh, perfekt med salladen! Vill göra något veg till vårt "julbord" på tisdag och den här passar perfekt. Hoppas att ni får det fint i jul! Kram!

Mårtenssons kök sa...

Så roligt att det gick hem i ert kök också, då kan vi andas ut lite nu då:) Klart det ska ändras lite, man vill ju ha sin egen prägel på det. Grillsåsen lär bli en stående variant här också, passar säkert fint till det mesta i grillväg.

Hoppas resan hem går bra och att snöstormen inte har letat sej er väg.

Ha nu en riktigt skön jul, alla tre! Kör försiktigt,
kramar
Mårtenssons

Sara på Vardag.nu sa...

Vildsvin verkar få ta plats på en del julbord i år, roligt! Revben är ju så gott också :)

God jul på dig! :)

Tant Gul sa...

Ser lika gott ut som hos Mårtenssons. Hoppas du har en fin jul.

Bland bakverk och kastruller sa...

God jul och hoppas ni får en mysig jul!!

Remsan sa...

Ha ha... Ja, jag vet precis hur stora de där revbenen är. Ångrar att inte jag klöv mina på mitten innan jag stoppade dem i frysen. De är minst sagt långa. Får se till att tillaga dem någon dag nu. Er middag ser ruggigt god ut.
Fortsatt trevlig jul på er! Kram.