Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 4 december 2012

Vildsvinsgryta med äpple och glögg

I dag har vi haft besök av Hanna och Edvin. Vi konstaterade att det kan ha varit vår sista träff på detta sättet. Hanna har ju börjat jobba deltid och efter nyår börjar Edvin dagis och jag börjar jobba. Så då får vi träffas på helgerna. Börjar kännas mer och mer påtagligt att min föräldraledighet börjar ta slut. Hua!

Men idag körde vi det vanliga upplägget: lunch - promenad - fika. Promenaden var lite komplicerad då det inte var plogat överallt samtidigt som det snöade och blåste ganska bra. Väl värda kaffe och kaka när vi kom hem.

Till lunch bjöd jag på Vildsvinsgryta med äpple och glögg. Receptet hittade hos Remsan. Mycket gott tyckte både vi, smågossarna och Johan som fick smaka på resterna ikväll. Följde nästan receptet rakt av. Bytte bara ut äppelglöggen mot vanlig vinglögg.



Vildsvinsgryta med äpple och glögg 4-6 personer
ca 700 g grytbitar av Vildsvin eller annat fläskkött typ karré eller bog
½ dl tomatpuré
2 gula lökar, klyftade
4 vitlöksklyftor, hackade
2 morötter, tärnade
ca 300 g rotselleri, tärnad
1 tsk salt
1 dl äppelglögg eller rödvinsglögg
3 dl äppelmust
1 köttbuljongtärning
1 stort äpplen, skalat och tärnat

  • Bryn köttet i omgångar i smör och lägg över i en gryta. 
  • Tillsätt tomatpuré, lök, vitlök, morot, rotselleri och salt. Bryn ytterligare ett par minuter under omrörning. 
  • Slå på glögg, must och buljongtärning. Låt småkoka under lock i 1½-2 timmar, tills köttet är mört.
  • Lägg i äppelbitarna och låt dem koka med de sista minuterna.

Vi hade kokt potatis och haricot vertes till. En perfekt gryta som kräver minimalt med jobb och mår gott av ett par timmar på spisen. Bra fördelning tycker jag. God smaksättning med rotfrukter och äpple samt lite julsmak från glöggen.

Inte en enda bild på våra små busungar som var bra. Suddiga allihopa! Härligt med rörliga barn!:)

7 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Japp, det har vi också lagt i högen, alla recept med vildsvin hugger vi direkt:)
Herrejisses, är det redan tid att börja jobba igen, inte klokt vad tiden springer iväg!

Henrik - En Salig Soppa sa...

Grytor kan vara det bästa jag vet..Är det dessutom vildsvin i blir det ju inte sämre. Dags att höra med far om han skjutit något det senaste :)
Härlig rätt i vintern!

Ann-Christin A sa...

Fick lite vildsvinskött av vänliga vänner i lördags på vårt urmysiga glöggparty! Bra att jag fick ett beprövat recept att använda till detta! Ha en mysig andra advent!

Moma sa...

Jag minns när min mamma och pappa fått vildsvin av grannen på landet, de grillade det och sonen åt så mycket att mamma titta förebrående på mig och undrade om jag aldrig ger honom kött, eller mat över huvud taget!

Lotta sa...

Har aldrig ätit vildsvin. Vad jag vet? Ska jag skämmas?

Tyckte redan hos Remsan att det ser väldigt färgstarkt och gott ut och inte ett dugg sämre här!

Mycket förändringar framöver alltså! Nytt boende och så börja jobba snart. Det är mycket det. Hoppas allt går bra och stort grattis till det nya boendet. Visst kan vi väl båda skriva under på att det är mysigt med litet men bra mycket enklare när man har lite mer space :-)

Anonym sa...

Så spännande med glögg i grytan, det har jag aldrig provat. Inte vildsvin heller för den delen men det står på att-smaka-listan.

Tiden går alltid för fort när man har trevligt, njut allt du kan när du kan! (Men det behöver du nog inga råd om iofs =))

Remsan sa...

Kul att ni testade grytan! Det blev hos oss verkligen en ny grytfavorit.