Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 7 december 2012

Värmande Insdisk soppa

Fortsätter på temat "värmande" och "mat till kyliga dagar". Vad vill man inte hellre ha till kvällsmat efter en svinkall dag? Jo, soppa såklart! Min första tanke var att göra en linssoppa. Kanske med krossade tomater och potatis. Sen kom jag på att Mårtenssons bloggat om en linssoppa med svårt namn och indiska smaker. Kollade receptet och insåg att jag endast behövde köpa en rödlök, selleri och kyckling. Taget!

Självklart gjorde jag några små förändringar. Bytte stjälkselleri mot rotsellei, kycklingfilé mot kycklingfärs och grönt syrligt äpple mot rött sött vinteräpple. Blev en fantastiskt god soppa med många härliga smaker och lite hetta som gjorde att soppan värmde i dubbel bemärkelse. Dessutom fick jag användning för mina spiskumminfrö jag köpte för ett tag sedan. Mårtenssons recept hittar ni här och nedan får ni mitt:


Alla soppor ser inte lika goda ut som de är


Mulligatawnysoppa   ca 4 portioner
3 vitlöksklyftor, rivna
1 bit färsk ingefära, ca 4 cm, riven
1 rödlök, fint hackad
1 tsk gurkmeja
1 tsk koriandefrö, eller mald
1 tsk spiskumminfrö, eller mald
½ tsk mald kanel
½ tsk cayennepeppar
1 burk kokosmjölk
1 liter vatten
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk kyclingfond
1½ dl röda linser, sköljda
1 rött juläpple
2 morötter, tärnade
ca 200 g rotselleri, tärnad
400 g kycklingfärs
2 tsk garam masala
1 lime
  • Fräs lök, vitlök, ingefära och kryddorna (utom garam masala) tills löken är genomskinlig.
  • Slå i kokosmjölk, vatten, fond, buljongtärning och linser och låt det koka ca 30 minuter. Tillsätt äpple, morötter och selleri de sista 10 minuterna och låt de koka med och bli mjuka.
  • Stek kycklingfärsen tillsammans med garam masala, salt och peppar. Lägg ner köttet i soppan och låt det puttra med ca 5 minuter.
  • Smaka av soppan med saften från limen till en lagom syrlig smak och eventuellt mer salt och peppar.

Limen var verkligen pricken över i:et och hade även lite till serveringen. Skulle kunna tänka mig att soppan är minst lika god vegetarisk med lite mer linser i. Indiska smaker blir sällan fel!
 

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej tjejen åhhhh vad gott med soppa. Vilken fin header du ordnat på din fina blogg! Var ska ni flytta och när? Kramar nyfiken i Hjo Sofia

Lotta sa...

Oj, vad kallt ni fick! Bra soppa att svänga ihop då. Den verkar helt enkelt ha allt!

Trevlig helg!

Amy's piece of cake sa...

Nejdå, indiska smaker är aldrig fel ;)

Tycker också det är svårt att fota soppor... det är ju tur att de smakar så gott och att de är värmande behövs verkligen i dessa kyliga tider... vi hade igår morse -20, brrrr!

Mårtenssons kök sa...

Nej, soppor av denna sorten gör verkligen inte sig rätt på bild, den var verkligen kanongod. Smart att ha i kycklingfärs, lite mer lättuggat:)

tack för länkningen, blev så glada att du provade den!

Hoppas helgen är kanoners bra.

Tant Russin sa...

Den där soppan spanade jag också in, så snart kommer det väl en tredje variant på en blogg nära dig ;)