Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 11 december 2012

Spaghetti Bolognese

I söndags gjorde jag ett storkok med Spagetti och köttfärssås. Eller Spaghetti Bolognese om man vill det. Finns ju hur många recept som helst men läste någonstans att en klassisk Bolognese från staden Bologna ska innehålla buljong, morot och selleri. Vissa recept innehåller även bacon eller pancetta.

Men jag gjorde lite som jag ville (som vanligt) men jag utgick från ett recept jag hittade på bloggen En Salig Soppa. Gå in och läs detta recept och beskrivningen. Är så fantastiskt roligt skriven!

Spaghetti Bolognese
800 g nötfärs
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, rivna
2 morötter, tärnade
ca 200 g rotselleri, tärnad
3 msk tomatpuré
2 dl rött vin
3 msk kalvfond
2 lagerblad
2 msk oregano
2 msk timjan
2 msk flytande honung
1 burk krossade tomater



  • Fräs lök, vitlök, morot och selleri mjukt i en gryta.
  • Fräs köttfärsen för sig och lägg i grytan. 
  • Klicka i tomatpurén och kryddorna och fräs någon minut. 
  • Häll på vin, fond, krossade tomater och låt puttra i en timme under lock.
  • Servera med nykokt pasta och riven parmesan.

Blev mycket mat lagad i helgen så det har funnits mat till hela familjen både idag och igår. Så skönt att slippa tänka på det. Bara att fixa lite grönsaker till. Men nu är all mat slut, likaså kylskåpet så imorgon får jag ställa mig vid spisen igen.

By the way så har jag förälskat mig i herr Rotsellei. Tror inte Johan har märkt detta snedsteg med jag petar ner det i den mesta mat just nu. Är ju såååå gott och ger en mustig och god smak tycker jag!

9 kommentarer:

Kaksmulan sa...

Det är ju egentligen så här det ska vara, långkok. Så gott! Men oftast får jag erkänna att det blir en snabb köttfärssås istället.

Martina sa...

Jag brukar alltid göra min köttfärssås några timmar innan det är dags att äta för att den ska bli extra god och mustig. Jag brukar riva i moroten istället, då syns den mindre och barnen bryr sig inte om att den är där ;-)

Lotta sa...

Gott! Och visst kan man hitta den där tiden att låta det tillagas länge. Man kan ju äta det nästa dag om inte annat, och laga något riktigt snabbt samma dag man sätter igång med såsen/grytan. Då kan man t.o.m. använda högrev som Bladh.

Jag ska nog bli bättre på att använda rotselleri jag också. Den är stark i doften och i smaken när den är rå, men när den får åka med länge i en maträtt så blir det fantastiskt.

Tillbaks till spisen då - och packning?!

Ljuvligmat.blogg.se sa...

Mums, vad gott! :)

Charlotta sa...

Jag älskar riktigt mustig köttfärssås, gärna med massor av rödvin, lite kanel och helt klart en klick med crème fraiche i. Mums!

Charlotta sa...

Jag älskar riktigt mustig köttfärssås, gärna med massor av rödvin, lite kanel och helt klart en klick med crème fraiche i. Mums!

Sara på Vardag.nu sa...

En riktigt långkokt köttfärssås är ju riktigt gott. Visst är det gott med rotselleri i! En personlig favorit är kanel också :) Det blir en djup och god smak. Testa!

Kim sa...

Det grymma med köttfärssås är ju att man kan göra det tusen gånger, och det kan bli olika varianter varje gång. Rotselleri säger du... den är jag dålig på att använda, men det får bli bättring!

Henrik - En Salig Soppa sa...

Wahh, tack för länkningen :D
Nästa gång får det bli selleri i...Det är ju dock det där med att den stinker i min näsa innan den blivit tillagad, sedan är den riktigt god.