Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 15 december 2012

Hembakade Hamburgerbröd

Inför flytten så försöker vi tömma kyl, frys och skafferi. När vi upptäckte att det fanns två tuber med hamburgerdressing beslöt vi att det fick bli Hamburgare till fredagsmys. Ja, vi hade dressingen men nästan allt annat fick vi köpa. När jag väl var och handlade glömde jag köpa hamburgerbröd. Och även om vi har en stor ICA Kvantum rakt över gatan så är det ett projekt att springa över och handla lite med en ettåring mitt i vintern. Nä, det var bara till att baka egna. Har jag faktiskt aldrig gjort så var väl på tiden. Surfade runt lite och hittade en mängd olika recept och gjorde som vanligt en mellanväg. Då jag inte ville fylla frysen med hamburgerbröd gjorde jag en limpa bröd på halva degen. Så nu har vi bröd också för de närmsta dagarna.

Jag passade på att tömma lite "slattar" med mjöl så blev dinkelmjöl, rågsikt, durumvetemjöl och vanligt vetemjöl.


Någon tyckte att hamburgerbröden såg goda ut!

Hembakade Hamburgerbröd
25 g jäst
2,5 dl mild naturell yoghurt 3%
2,5 dl vatten
1/2 msk flingsalt
1/2 dl strösocker
12-13 dl vetemjöl (eller blandade mjölsorter)
vallmofrön eller sesamfrön
  • Smula jästen i en bunke. Värm yoghurt och vatten fingervarmt och blanda ut med jästen.
  • Tillsätt flingsalt, strösocker och mjöl, lite åt gången, till en smidig deg.
  • Låt jäsa ca 30 minuter.
  • Ös ut degen på ett bakbord och dela i 20 delar. Rulla bullar. Platta till dem mot en tallrik med sesamfrön eller vallmofrön så ena sidan blir täckt. Lägg på en bakplåtsklädd plåt.
  • Låt jäsa under bakduk i 50 minuter.
  • Grädda i ca 10 minuter på 250 grader.

Ugnsbakade tomater

Hamburgarna blev riktigt genomarbetade. Förutom hembakta hamburgerbröd gjorde jag coleslaw och ugnsbakade tomater. Det var plommonkvisttomater som jag halverade, la på en bakplåtsklädd plåt, ringlade olivolja över och strödde flingsalt och nymalen svartpeppar över. Sen fick de stå i ugnen på 125 grader i några timmar. Sååå gott!!

Coleslaw: riv morötter och strimla vitkål fint. Blanda med hälften grekisk yoghurt och hälften majonnäs så att allt hänger i hop (inte för mycket klet). Krydda med salt, peppar och hel kummin.

Krämig coleslaw

Enligt Johans önskemål hade vi även sån där portionsförpackad cheddarost på hamburgaren. Ja, det är ju faktiskt inte så dumt. Nötfärsen till hamburgaren blandade jag med salt, peppar och chipotle pasta. Hittade även lite pommes i frysen som vi hade till. De är verkligen ingen hit de där köpta pommesen. Mest sladdriga och smakar gammal fritös. Hamburgarna sköljde vi ner med julöl. Jag älskar julöl!!! Först en Carlsberg julöl (import) och sen en Sleepy Bulldog Winter ale. Yammi!!


Dukat bord

Hela anrättningen

Tror ni att vi blev mätta?! Jo, låg som två strandade sälar i vars en hörna på soffan efteråt. Hua! Men gott var det! Kan knappt erkänna att vi tryckte i oss dessert också ovanpå detta. En halvfabrikats-panna cotta som jag har lite synpunkter på. Det tar vi en annan gång....


10 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Mmmmm, ser så galet gott ut! Hemmagjorda burhare och bröd hör till min topplista när det gäller mat. Verkligen barnsligt förtjust i det.

Kram kram

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Vilken härlig fredagskväll! Jag älskar också ugnsbakade tomater - så galet gott till det mesta.

Mårtenssons kök sa...

Helt underbar bild med Olivers hand på bullarna (för det är väl hans och inte Johans?).
Den där smälta osten på ser oerhört god ut, plastförpackade eller inte. Gott också med så många tillbehör.

Fast anledningen till frystömning smög oss obemärkt förbi, konstigt...:)

tina sa...

Åh vad tomaterna ser goda ut. Jag hela hamburgaren också, för den delen. :-D

Victorias Provkök sa...

Egna är ju dessutom bra mycket godare:)
Trevlig söndag
Kramar från Victoria på www.victoriasprovkök.se

Lotta sa...

Tänk att en "tömning av kyl och frys", för mycket hamburgerdressing blev en så grym middag i slutändan :-) Och du är ju inte klok på en fläck som BAKAR hamburgerbröd. Jag skulle aldrig fixa det. Du är lite av en idol nu måste jag säga...

Och vilka tillbehör! Här snackar vi inte hamburgare som snabbmat direkt. Den där osten ska jag erkänna att jag också vill ha på min burgare. Plastig, sladdrig och alldeles rätt i det sammanhanget :-)

Hoppas tömmandet av kyl och frys fortsätter lika bra, det vill säga att det blir en massa gott på vägen.

Skön söndag!

Kim sa...

Det är inte mycket som slår en bra hamburgare! Mycket driftigt av dig att göra egna bröd, men kan tänka mig att det smakar så mycket bättre. Och långsamtbakade tomater... bästa tillbehöret. Till allt! :)

Lottzys Mat sa...

Verkar hur smaskens som helst. Hamburgerbörd brukar jag göra menaldrig att jag gjort coleslaw. Hmm undrans varför, det får det nog bli snart = )

Amy's piece of cake sa...

Jag tycker dina hembakta hamburgerbröd ser grymma ut! Och så gillas det naturligtvis att Olivers hand trevar fram sådär lite fint på kanten haha ;) Kram på er denna tredje advent!

Food around my World sa...

ÅH det måste ju bli mitt nästa projekt! Hembakade hamburgerbröd! Tack för receptet och tipset :D