Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 18 december 2012

Fiskgryta med saffran

I dag var Olivers feber som bortblåst och vi kunde träffa några andra mammor och barn. Vi började redan vid 10 med lek och förmiddagsfika hos Christina och Emma. Lussebullar, pepparkakor och lite julgodis. Ja, en massa gottis redan innan lunch. Barnen fick lunch och sen traskade vi till stan och de snusade gott i sina vagnar så vi kunde sätta oss och äta sushi. Bra planerat!


Louise och Nils, Jag och Oliver och Emma.

Mätta mammor och utvilade barn gick vi till Stadsmuseet och deras avdelning för barn som är ett mini-Göteborg på ett lekfullt sätt. Lite lugnare denna gången än när vi var där senast och barnen röjde runt en stund.

Oliver i Eriksbergskranen

I kväll fortsatte vi på "tema kylskåpsrens" till kvällsmat. Endast fisken till fiskgrytan behövde inhandlas annars rensades rotfruktslådan, en skvätt vin och en skvätt grädde åkte ner. Hade köpt hel saffran som jag testade och kändes som den gav lite mer smak än den lite mer hackade varianten som man annars oftast köper. Tänk vad man kan trolla av inget!:)


Fiskgryta med saffran 4 portioner
3 st vitlöksklyftor
3 medelstora potatisar
2 st morötter
1 bit rotselleri
1 tomat
1/2 pkt hel saffran
1,5 dl vitt vin
saft av en halv citron
4 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
200 g lax i tärningar
400 g kummel i tärningar
  • Hacka vitlök. Skala och skär rotfrukterna i bitar. Fräs i smör tillsammans med saffran ett par minuter.
  • Hacka tomaten och släng ner i grytan tillsammans med citronsaft, vin, vatten och buljongtärning. Koka upp och låt småputtra ca 10 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. 
  • Tillsätt grädde. Koka upp och smaka av. Krydda ev med salt och peppar. 
  • Lägg i fisken och koka upp snabbt.
  • Servera med aioli och ev bröd.

Härligt gul och smarrig fiskgryta


Även denna gången fuskade jag ihop en aioli. Blandade majonnäs (Hellman´s) med riven vitlök, lite citronsaft, salt och peppar. Svängde förbi med cayennepeppar på toppen av hela anrättningen. Sämre kan man ha det en tisdagskväll!

Sex dagar kvar till julafton och i morgon förmiddag åker jag och Oliver till Skåneland. Packningen nästan klar. En del ska till Johans föräldrar där vi ska fira jul, en del ska Johan ta i bilen till Skåne och lite ska vi ta med på tåget i morgon. Med lite planering så blir det bra!

4 kommentarer:

Lotta sa...

Fin gryta - saffran är toppen för att få lite färg på maten. Som sagt, ingen dålig rensning. Ibland skulle jag vilja utmana mig själv och inte handla något till middag utan bara använda sånt som finns hemma. Det skulle ju bli något som man aldrig gjort tidigare. Och kanske aldrig gör igen :-)

Värsta logistiken där att hålla reda på - hoppas allt går bra!

Mårtenssons kök sa...

Tänk så gott det kan bli när man kylskåpsrensar, det ryms en del skatter där! En mycket god tisdagskväll minsann.

Hoppas ni fixar resan med all packning och att allt och alla hamnar rätt:)

Pernilla sa...

tänk vad mycket gott man kan hitta i kylen bara man tittar efter :)

hoppas ni får det fint i skåne och falköping! själv är jag nöjd med att slippa åka någonstans för en gångs skull, men mindre nöjd med att behöva fira jul utan snö :(

Kim sa...

Man borde utmana sig själv lite oftare och rensa mer i kylen! Bra att passa på när man ska vara hemifrån ett tag.
Fisksoppa funkar alltid i min mun! Köpte du hel saffran i "vanlig" affär eller i någon kryddbutik?
Hoppas resan him gick bra!