Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 20 december 2012

Apelsinlax med saffransmarinerad fänkålssallad

Vi hoppar sötsakerna i dag och bjuder på lite julinspirerad mat som vi åt i kväll. Apelsin, saffran, lax och fänkål. Mycket gott! Receptet kommer från Allt om Mat med vissa förändringar.

Apelsinlax med saffransmarinerad fänkålssallad
ca 1 kg lax med skinn
1/2 apelsin
1 msk rosépeppar
1 msk olivolja
salt

Saffransmarinerad fänkålssallad
1 fänkål
1 morot
1 röd spetspaprika
1/2 tsk kummin
1/2 pkt saffran
1 tsk strösocker
saft från en halv citron
2 msk hackad dill (färsk eller fryst)
2 msk olivolja
  • Börja med fänkålssalladen: Ansa fänkålen och skär bort rotstocken. Skiva fänkålen tunt, gärna på mandolin. Skala moroten och fortsätt skala tunna strimlor. Dela spetspaprikan på längden och skiva den tunt. 
  • Blanda fänkål, morot och  paprika med resten av ingredienserna. Låt dra i kylen medan du gör resten av rätten.
  • Sätt ugnen på 175°.  
  • Skrubba apelsinen i ljummet vatten, riv skalet och pressa ut saften. Mortla rosépeppar. Blanda apelsinskal och -saft, peppar, olja och 1 tsk salt. Gnid in laxen med blandningen. Ugnsbaka ca 20 min eller till innertemperaturen är 54°.
  • Servera laxen med fänkålssalladen och pressad potatis (hoppas hoppas jag får en potatispress i julklapp!!!)
Apelsinlax med rosépeppar

Apelsinlax med pressad potatis och smarrig fänkålssallad (flera nyanser av gult)

I eftermiddag har jag varit hos min barndomsvän Christina och fikat. Hon bjöd på våfflor med saffransgrädde. Det var en chansning och experiment som jag tyckte var väldigt gott. Barnen och hennes sambo rynkade på näsan men jag tyckte det var gott!

Våfflor med saffransgrädde

Oliver och Måns busade och åt våfflor

Ikväll har även mamma klätt granen! Julen en dag närmre! Hurra!


3 kommentarer:

MÅ Gott sa...

Jag har också kollat in en sallad med saffransmarinad i AoM, men jag är osäker på om det var fänkål. Din låter god i vilket fall!

God Jul!

Kim sa...

Saffransmarinerad fänkålssallad - många rätt där! Låter grymt gott.
Önskar dig och familjen en fin och god jul! Stor kram.

Remsan sa...

Saffran är gott i lagom doser tycker jag och då kan det verkligen lyfta smakerna. Men det får inte bara smaka saffran för då blir det för mycket. Kan tänka mig att laxen ihop med salladen blev riktigt gott!
Ni verkar ha det mysigt med pysslandes inför julen.
Ha en fortsatt skön helg och god jul på er! Kram.