Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 19 september 2010

Lillebror 30 år

I helgen har lillebror firat att han fyller 30 år. Och självklart firades det med ett riktigt skånskt gille. Just nu känns det som jag inte vill äta en kaka till, inte en matbit till och inte dricka en kopp kaffe till. Puh...
Lillebror 30 år idag

Åkte ner till föräldrarna i fredags kväll och sen har det varit festfixande sen dess. Jag fick ansvar för att fixa förrätten och självklart tar man det på största allvar. Ville göra något "höstigt" som var lätt att förbereda och servera till 60 personer. Det är inte varje dag man får laga mat till så många! Väldigt roligt!

Det blev en mini-västerbottenpaj med smörfrästa kantareller på ruccolabädd samt en klick vardera av creme fraiche och stenbitsrom.
Jag gjorde dem i små mazarinfolieformar och det var lätt att få ur dem efter gräddning och de kallnat ordentligt i kylen. Ställde åter dem på en plåt och värmde dem i ugn före servering. Perfekt att förbereda. Här kommer recept för 16 st småpajer.
Pajdeg:
2,5 dl siktat dinkelmjöl
75 g smör, tärnat, kylskåpskallt
0,75 dl kesella
Mixa mjöl och smör i matberedara och rör ihop med kesella. Låt vila i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen, stansa ut cirklar med ett glas (eller liknande) som är ungefär lika stort som formen. Tryck ut så det är deg i hela formen.
Fyllning:
3 st ägg
2 dl vispgrädde
salt, peppar
1,5 dl riven västerbottenost.
Vispa samman ägg och grädde, krydda med salt och peppar. Häll upp fyllningen i formarna. Strö över riven ost. Grädda på 225 grader i 12-14 minuter, tills de fått fin färg.
Jag serverade dessa ljumma pajer på en ruccolabädd, smörstekta kantareller och en klick creme fraiche och röd stenbitsrom. Kanongott och blev riktigt nöjd!
Till varmrätt bjöds det på varmrökt lax, kall romsås, kokt potatis och sallad.
Till dessert hade vi kaffe och marzipantårtor. En var lite extra fint dekorerad. En riktig "bonna-tårta". Självklart lite "nattamad" i form av varmkorv i bröd. Sååå gott även om man är precis proppmätt!!
Tack lillebror för en fantastiskt trevlig fest!

7 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Smart att göra små pajer i mazarinformar, riktigt bra tips!

Ja den där nattamaden, så go men ett under att man orkar med den... "Lide mjölk ti e ente helt fel..."

mumsfillibaba sa...

Självklart gick det litervis med mjölk till!!

Remsan sa...

Det var inte dåligt att fixa mat till så många! Och det ser ut att varit en kanonmiddag. Förstår att födelsedagsbarnet ser så glad ut.

M. sa...

sv: jag brukar oftast göra egna blandningar med torkade frukter och så i, men idag använde jag renée voltaires färdig gojigrötblandning. den ska finnas på ica maxi el. coop.

ha en fortsatt bra dag! kram

charlotta sa...

wow, vilket megajobb att göra all den maten - och vad megakul! inte ofta man får laga till så många.

Maxiander - A sa...

Ett litet sent tack, tack! Dagen blev underbar med mycket kärlek.

Bilder finns det några på bloggen men destå fler kommer på onsdag.

Allt bra med dig?

/A
http://www.maxiander.se

vanilla sky sa...

Oj vad goda de små pajerna ser ut och vilken smart idè med mazarinformarna!