Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 15 september 2010

Gött mos!

Semester idag också men imorrn ska det jobbas igen. Lite lagom start efter en härlig semester.

Idag har det tvättats och sommaren har packats in i sommarlådan som placerats på vinden. Rensat ut en stor ICA-kasse med kläder som skänkts till bättre behövande. Alltid svårt att rensa undan men har man flyttat kläder fram o tillbaka i några år så är det dags att skicka vidare.

Till senfrukost hade vi köpt Boxholms Paprikaost. Johans absoluta favorit! Ja, den är gräddig och god, men inte så mycket smak av ost. Gillar nog deras kryddost bättre.


Vi har även tagit vårat ansvar och röstat idag. Tydligen väldigt många som förtidsröstat i år. Tog även en tur på stan. Åt lunch på Kågebaren i Saluhallen. Vi insåg att det verligen var höst när det spöregnade i mellanåt så vi fick rusa mellan butikerna. Köpte vars ett par skor. Sandaler och tygskor är undanställda.

I kväll blev det Potatismos, Biffar och Tomatsås. Blev supergott, om jag får säga det själv. Som jag har längtat efter potatismos. Är något speciellt när "kingen" finns i butik igen och det går att göra riktigt mos. Jag kokar bitad potatis i saltat vatten tills den är mjuk. Häller av vattnet och lägger på en rejäl klick smör. Lägger på locket så smöret smälter. Vispar sönder potatisen med elvisp, häller på varm mjölk och vispar tills det blir jämnt och fluffigt. Jag kryddar alltid mitt mos med salt, svartpeppar, muskotnöt och lite flytande honung.

Biffar
400g nötfärs
1 ägg
2 msk ströbröd
torkad timjan, svartpeppar, salt
1 msk dijonsenap
4 st soltorkade tomater finhackade (ej i olja, uppmjukade i vatten)

Blanda samman till en jämn färs. Forma biffar och stek i smör.

Tomatsås
1 gul lök
5 st mogna tomater
1 dl vitt vin
1 msk tomatpuré
timjam, oregano, basilika
1 msk flytande honung

Hacka löken fint och fräs mjuk i smör i en kastrull. Häll på tomatpuré och låt fräsa med. Tillsätt vitt vin och koka en minut. Hacka tomaterna fint och tillsätt. Krydda och låt koka ihop en stund. Mixa, smaka av och koka en stund till. Ju längre desto bättre. Späd med vatten om det behövs. Lägg i en klick smör i slutet.

Goda biffar, God sås, Gott mos!!:)

10 kommentarer:

charlotta sa...

heeey!

välkommen hem! det låter som att ni har haft en grym resa, vad kul - ser fram emot att se bilder!

Anonym sa...

Potatismos, de e gott de... :-)

Mårtenssons kök sa...

Usch ja, nu är alla sommarkläder och sommarskor undanplockade hos oss oxå. Ute är det full storm och ösregn, det känns verkligen att det är höst nu. Men man får istället tänka på alla goda grytor och annat gott, t.ex mos, som man äntligen kan njuta av.

Remsan sa...

Hej! Välkommen hem. Till hösten... Ja, jag borde också ta tag och rensa ut sommaren. Men jag vill inte riktigt, än...

Anonym sa...

Mums! Potatismos är jag helt insnöad på just nu. Så vansinnigt gott är det ju! :-D

Delishhh sa...

Ahh sa gott, och ser latt ut ocksa.

Helena sa...

Honung i potatismos, det låter spännande! Det ska jag testa nästa gång! Annars brukar jag köpa potatismoskrydda på påse i den där kryddafärren i Haga.

vanilla sky sa...

Ser jättegott ut! Är också galen i potatismos... Gärna med pesto och parmesan :)

Pernilla sa...

välkomna hem till hösten! sardinien såg ju helt fantastiskt ut :)

ja, säkert! är finfina grejer. gillar hur hon får de mest enkla meningar att låta hur fina som helst.

paprikaost låter spännande, åt en illgrön pesto-ost för ett tag, himmel vad gott det var!

tina sa...

Välkommen hem vetja! Jag blir riktigt sugen på en god tomatsås, mmm...