Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 30 juni 2010

Vad gör man med en Aubergine?

Igår när jag satt i syrrans trädgård och läste tidningen Aktiv Träning hittade jag ett recept. Försökte memorera någorlunda och laga idag. Ofta känner jag att jag trampar i samma typ av recept och ibland måste jag testa något nytt. Det blev Laxpasta med Aubergine.

Aubergine är en grönsak som jag inte använder speciellt ofta. Vad anväder man aubergine till egentligen? Det smakar ju inte så väldigt mycket. Konsistensen är väldigt speciell. Använder du aubergine? Till vad?

1 aubergine
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
olja att steka i
150g kallrökt lax
ca 200g små tomater
torkade oregano och basilika
1 pkt färsk pasta
riven parmesan

Skär aubergine i bitar och stek i olja. Skiva rödlök och vitlök och stek tillsammans med auberginen. Krydda med salt, peppar och de torkade kryddorna. Halvera tomaterna och tillsätt. Koka pastan och strimla laxen. Blanda ihop allt och servera med riven parmesan.

Johan var sådär förtjust i mitt experiment med aubergine men resten gick hem. Mycket goda smaker tillsammans tyckte jag.

6 kommentarer:

charlotta sa...

jag tycker aubergine är helt fantastiskt gott! brukar göra det här av dem: http://bagelsochblabar.se/2010/february/ostfyllda-auberginerullar.html

sjukt gott!

Marlene sa...

Jag använder ofta aubergine i köket. Det är bla väldigt gott att grilla! Pensla centimetertjocka skivor med lite olja + salta och grilla sen skivorna. Ett annat tips är auberginegratäng. Grilla/stek/fritera skivor av aubergine. Varva dem i en form med tomatsås, skivor av mozzarella och parmesan. Ställ in i ugnen. Finns många varianter på denna rätt, bla med ägg, kött, fisk...
Man kan även göra auberginebullar, som köttbullar fast med mosat auberginekött.
Det finns faktisk även en italiensk efterrätt där aubergine ingår. Har aldrig testat men jag har för mig att det är med choklad. Kan tänka mig att det är en spännande och god efterrätt!
Så man kan göra mycket med aubergine!!

Tobbe sa...

Ville bara tipsa om den pågående tävlingen där du kan vinna en signerad kokbok... http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=109

Remsan sa...

Jag älskar aubergine, men min tycker att det är så där. Men grillad gillar vi det båda. Men annars har jag det mest i gratänger.

Anna sa...

Älskar stekt aubergine. Trixet är enligt mig att man ska salta avdem ett par timmar innan tillagning. Skiva och badda ordentligt i salt. Saltet drar ur vätskan och när de känns mjuka steker man demi kopiösa mängder olivolja och vitlök. Gott! Sååå enkelt och funkar till allt. Fina även dagen efter, om det nu skulle bli några över.....

Anonym sa...

hej!

tycker oftast att aubergine passar bäst antingen som grillad ihop med en massa andra grillade grönsaker i en vinaigrette. eller som del av basen i en köttfärssås. håller med, konsistensen är skum, men får den bara bo i vätska ett tag och är bakad, så påminner det om rätt många andra tillagade grönsaker.

mysig blogg du har! :-)