Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 16 maj 2014

Pinocchiotårta

Lite halvt ofrivillig bloggtorka just nu med en son som inte vill sova om kvällarna. Jättetrött, men vill inte sova. Samma visa varje kväll. Blir inte mycket över av kvällen när han somnar 21-21,30 och jag går och lägger mig vid 22 (typ). Så nu har jag lagt mig i sängen för att få till ett inlägg medan Johan nattar unge herr "villintesova". Mysig fredagkväll det. Sen möts vi i soffan och somnar i varsitt hörn. Finns säkert jättemånga experter på området men känns som vi testat allt!

Jag slutar gnälla och bjuder er på min födelsedagstårta i stället. För när man fyller år får man själv välja vilken tårta man vill fira med. Efter att ha velat mellan massa olika tårtor hit och dit frestades jag till slut av Charlotta´s inlägg om den klassiska Pinocchiotårta. Kändes enkel att baka och lagom festlig för mitt lilla firande. Ännu ett recept från min nog mest använda kokbok: Sju sorters kakor. Mellan bottnarna hade jag grädde, kiwi och blåbär. Bär går självklart att variera utefter säsong och smak.

Underbara Liljekonvaljer hade pappa med sig från Skåneland

Pinocchiotårta
75 g smör
2 dl florsocker
5 äggulor
1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
4 msk mjölk
 
Maräng:
5 äggvitor
2 dl socker
35 g mandelspån
 
Fyllning:
vispgrädde
bär
  • Smörj ett bakplåtspapper väl och lägg det i en långpanna, 30x40 cm. Sätt ugnen på 175°. 
  • Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggulorna, en i taget, och rör en stund mellan varje. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta och mjölken. Bred ut smeten. 
  • Vispa vitorna till ett hårt skum, vänd ner sockret och vispa i några minuter till. Bred marängen över smeten i formen och strö på mandelspånen. 
  • Grädda bottnen i mitten eller nedre delen av ugnen tills marängen fått färg och sockerkakan är torr, ca 20 minuter. Låt kakan svalna något och lossa den sen från pappret. Dela mitt itu på tvären. 
  • Vispa grädden och bred på ena bottnen med marängsidan uppåt. Strö över valfri frukt eller bär och lägg på den andra bottnen med marängsidan uppåt. Skär tårtan med vass kniv.

6 kommentarer:

Unknown sa...

hipp hipp hurra och vilken smarrig tårta! liljekonvaljer är banne mig de finaste blommorna som finns.

Remsan sa...

Det är mitt problem just nu också. Inte att barnen inte vill sova, men de är äldre och somnar inte längre lika tidigt. Klockan är 21 innan båda är i säng och innan dess ska vi hunnit med fotbollsträning, simskola, läxor och annat utöver hushållssysslorna. Det finns nästan ingen tid över för vare sig min blogg eller andra jag vill läsa. Tråkigt, men sant.
Pinicchiotårta är en klassiker från min barndom. Jag är inget stort fan av marsipantårtor som mina syskon alltid ville ha. Jag ville alltid ha marängtårta. Eftersom jag fyller på vintern hade mamma alltid mandarinklyftor i. Men godare ändå med friska bär!

Amy's piece of cake sa...

Hurra för dig, som sagt det är en siffra bara :) Tårtan ser mycket god ut.

Mina barn går och lägger sig senare och senare nu när det är ljust ute... försöker få dom i säng vid 20.30 men de somnar inte förräns runt 21-snåret! Det är tur att maken söver dom oftast ;)

Charlotta Ljungblad sa...

Åh, liljekonvaljer! Min absoluta favoritblomma. Och kul att du gjorde tårtan, den är ju så himla god :=) Kram!

Ann-Sofi Matsafari sa...

Grattis i efterskott:) jag fick också pinocchiotårta på min födelsedag!Gillar den bättre än prinsessen.
Hoppas lillemannen lär sig sova snart. Det måste vara frustrerande för honom att vara trött men inte kunna komma till ro.

Mårtenssons kök sa...

Håkanmammans favorittårta, vet inte hur många portioner vi har mumsat i oss:) Fast då heter den Rutaniatårta, eller glömmingetårta, kärt barn har många namn.
Vi har varken barn eller svårt att somna men vi hinner ändå inte med allt bloggande och läsande som vi skulle vilja... och något bra tips på att få barn i sömn kan vi inte koma med heller.