Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 20 maj 2014

Maskrossirap

Nu går vi in i den där sylta/safta-perioden och jag tycker det är superroligt att testa göra sylt/saft/marmelad på nya frukter och bär. Inte så svårt då jag är ganska ny på det men de senast åren så har jag knappt köpt sylt eller marmelad, gör hellre egen på frysta bär. Är ju så himla enkelt! Bara lite tid som saknas ibland.

Förra veckan gjorde jag Maskrossirap. Vet inte riktigt vad man ska använda det till. Jag ringlade lite på ost och det var inte så dumt. Kanske kan ha det på glass eller i te?! Vet egentligen inte vad maskros smakar men det var inte äckligt. 

Jag tog Oliver till hjälp en eftermiddag efter dagis att plocka lite maskrosor. Bara det var ju en rolig sysselsättning i sig:). Receptet hittade jag hos Pickipicki.


Maskrossirap
  • Plocka maskrosblommor utan skaft. Plocka ut de gula blommor från blommorna och mät upp 4 dl och lägg i en mindre kastrull. 
  • Häll över 4-5 dl vatten och låt koka under lock 20-30 min (tills vätskan fått smak). 
  • Häll genom silduk ock pressa ut all vätska. 
  • Mät upp volymen på vätskan och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt dubbla volymen socker och rör tills sockret löses, på låg värme. 
  • Sirapen kan hällas upp på väl rengjord burk direkt, detta innebär en lös sirap. Sirapen kan också få stå på låg temperatur (utan att koka) ytterligare 30-40 min, det ger en tjockare sirap.

Har du testat? Vad använder du det till?  Mitt nästa projekt är att göra Syrensaft och Granskottssirap. Aldrig gjort och vet inte hur det smakar så det ska bli spännande. 

Lite maskrossirap till ostkexen

5 kommentarer:

Kim sa...

Jag gjorde det förra våren! Och ehhh... jag har kvar nästan hela flaskan. Inte för att det inte var gott! Men det har liksom inte blivit av... Men till ost var det gott! Och närhelst man har honung tror jag.

Sara på Vardag.nu sa...

Maskrossirap kan jag tänka mig att göra. Då behöver man ju inte ens traska ut i skogen och plocka. Det är bara att ta några på innergården ;) Kan tänka mig att smaken passar bra till en snygg hårdost... Eller till en syrlig färskost kanske? Ska leta upp lite maskrosor och prova, spännande!

Ann-Sofi Matsafari sa...

Äntligen en bra sak man kan göra med dom förbannade maskrosorna:) Tack för tipset!

Remsan sa...

I år har jag inte gjort någon, men förra året hade vi den till allt som jag annars använder honung eller sirap till. Glass, dressing, kakor osv.

Mårtenssons kök sa...

Vi kan ju säga som så att vi var väldigt tacksamma för att det inte fanns en endaste burk hemmagjord marmelad eller sylt kvar i frysen... Det hade inte fått plats någon endaste liten deciliter mer i den lilla frysen på vinden:) Annars finns det ju inget som slår hemsaftat/syltat/sirapat.