Vinter/Vår

Vinter/Vår

lördag 24 maj 2014

Rabarberkaka med kardemumma

Sommaren fortsätter och med lite mer humana temperaturer idag, runt 20 grader. De senaste dagarna har ju varit tropiska. Så idag åkte grillen fram och vi bjöd Johans föräldrar och bror med familj på Souvlaki, Tzatziki, rostad färskpotatis och grekisk sallad. Smarrigt och ganska lättlagat. Souvlakin gjorde vi på fläskfilé som vi marinerade i olivolja, citronsaft, oregano, mynta, salt och peppar, trädde i små bitar på spett och grillade. 

Till efterrätt hade jag gjort en Rabarberkaka med smak av kardemumma. Receptet hittade jag i min favoritbaktidning Hembakat. Rabarbern kom från svärmors trädgård. Sådär lagom syrliga och passade fint med den söta smeten med mandelmassa i. Till pajen hade vi kopiösa mängder vaniljsås.
Rabarberkaka med kardemumma
2 ägg
1,25 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
minst 1 tsk mald kardemumma
200 g mandelmassa, riven
200 g rabarber, skuren i bitar
1 msk potatismjöl
75 g kalls smör
  • Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form, ca 26 cm i diameter.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda mjöl, bakpulver och kardemumma. Sikta mer i äggsmeten
  • Vänd ner den rivna mandelmassan och häll smeten i formen.
  • Blanda rabarbertärningarna med potatismjöl och strö ovanpå smeten. Hyvla över smöret med hjälp av en osthyvel.
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter. 
  • Ät och njut!
 


5 kommentarer:

Malin`s Diner sa...

Så förbannat gott det är med rabarberpaj, speciellt nu i början. Och så vaniljsås till... Mmmmm.

Kram kram

Kim sa...

Åh rabarber. Jag fick en bunt från mamma och pappa sist, de är i frysen nu, men det får bli en paj tror jag.

Mårtenssons kök sa...

Rabarberpaj är nog den godaste pajen som finns, den där syrligheten mot det söta... mmmm
Galet varmt är det verkligen, vi har käkat ute på balkongen hur många gånger som helst redan, förmodligen fler gånger än vad vi gjort sammanlagt under alla åren:)

Systeryster och jag .... sa...

rabarber och kardemumma är en underbar kombination

Remsan sa...

Syrliga rabarber i söta kakor och desserter är bland det bästa jag vet!