Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 13 maj 2014

Brysselkex

Hej. Här är jag igen. Nu ett år äldre. 36 år. Ingen ålder att fundera så mycket kring. Det finns de som är äldre och det finns de som är yngre. I bland reflekterar jag att jag är rätt mycket äldre än en del i min umgängeskrets men samtidigt tycker jag att ålder bara är en siffra.

Min födelsedag firade jag tillsammans med mina föräldrar i helgen. Vi lagade och åt god mat. Sparris, parmaskinka, flankstek, rödlökspotatis, vitlökssmör.... ja, ni hör ju! Och lite gott vin till det. Sen kollade vi Melodifestivalen. Det blev nog ungefär som jag trodde. Förutom att Frankrike kom sist. Tyckte ju den var lite svängig. 

Förra veckan bakade jag Brysselkex. Jag älskar verkligen småkakor. Kul att baka och gott att äta. Även roligt att bjuda på då det uppskattas av de flesta. Jag hade med mig ett gäng på förra veckans matbloggsträff med tema Land. Tja, lite långsökt kanske men det gick hem. Även på jobbet har de fått lite Brysselkex. Fick tips på bloggträffen att smaksätta sockret med kanel så blir det en julkaka. Kanske ska testa lite limeskal eller lavendel nu i sommar?


Brysselkex ca 50 st
4,5 dl vetemjöl
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör

Garnering:
strösocker
röd karamellfärg
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda ihop ingredienserna till degen.
  • Blanda socker med karamellfärg på en tallrik.
  • Rulla degen till rullar som är ca 4 cm i diameter. Rulla dem i det färgade sockret. 
  • Förvara rullarna kallt i ca 30 minuter innan du skär dem i skivor. 
  • Lägg skivorna på en bakplåtsklädd plåt. Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter.

 
 

8 kommentarer:

Mårtenssons kök sa...

Brysselkex, vi snackar barndomsnostalgi på hög, hög nivå nu! Vilken smart idé att förändra kakorna med tidernas skiftningar, säkert väldigt gott med både lime och kanel. Ja, fast kanske inte på samma gång då alltså:)

Anonym sa...

Jag gillar också småkakor, men det blir inte av att jag bakar dem så ofta, så inför jul brukar jag frossa och baka massor. Fast ikväll kommer mina svärföräldrar på besök från Sverige. De är fikafantaster och stannar i två veckor, så nu har jag ett lager både av smmåkakor, mjuka kakor och kanelbullar.

Ann-Sofi Matsafari sa...

Grattis i efterskott! Skönt att höra att 36 inte är så mycket att fundera över. Och får man brysselkex så behöver man ju inte bry sig alls om någonting annat ;-)

Sara på Vardag.nu sa...

Grattis i efterskott! Brysselkex, brysselkål - de kan de där belgarna.

Kim sa...

Skönt ändå när man inte bryr sig så mycket om siffran...
Brysselkexen var både goda och snygga!

Erika G sa...

Brysselkex minns jag från barndomen. Både mamma och mormor bakade sådana fast något olika. Inget färgat socker precis, för jag är så gammal att det knappast fanns då. Jag är ganska mycket äldre än de flesta som bloggar. När det är bloggträff känns det konstigt för jag känner mig inte så mycket äldre. Mina barn är dock lika gamla som en del av de som är med på träffarna och då blir jag lite fundersam... Ser de mig som en tant, de unga bloggarna? Jag tror inte det för mat förenar och har ju inte med ålder att göra. Ju äldre man blir desto mer erfaren i matlagning blir man och det kan ju aldrig vara fel. Att vara tant är inte heller fel. Kram!

Matarkivet sa...

Grattis i efterskott! Låter som att du blev firad med en massa god mat - mums!

Brysselkex var den en släkting som alltid bakade och tog med sig till släktkalas - barndomsminne!! :)

Ha en fin helg! Kram

Remsan sa...

Grattis i efterskott! Jag har aldrig brytt mig så mycket om att bli äldre fram tills jag fyllde 40. Men så hade ju mamma precis gått bort och jag gick en annan syn på livet.
Brysselkex och andra småkakor är min last. Jag kan inte sluta äta när jag väl börjat... Vi brukar göra en sats mördeg och dela upp den i flera bitar för att sedan göra brysselkex, syltkakor och schackrutor tex. Men alltid brysselkex för barnen älskar dem och så är de roliga med det färgade sockret runt.