Vinter/Vår

Vinter/Vår

måndag 4 november 2013

Knäckig Äppelpaj med kokos

Man brukar ju tycka att helgerna är alldeles för korta så därför tog jag ledigt även idag, måndag, så vi kunde stanna en extra dag i skåneland, jag och Oliver. Mysigt för oss alla!

Som vanligt har vi ätit och fikat mycket. Bland annat har vi gjort Vildsvinsbiffar efter ett beprövat recept på bloggen. Ser att det ligger på "Topp 5" nu efter mest sökta recept. Här hittar du det. I går var vi på barndop för lilla Vida som är en nästkusin till Oliver. Alltid roligt att träffa släktingar som man träffar alldeles för sällan då de flesta bor i Blekingetrakten och avståndet är långt.

När man är i skåneland kan man inte ta en slät kopp kaffe. Mamma bakade en smarrig Äppelpaj med knäckig botten med havregryn och en fyllning med äpple och kokos som vi fikat på. Den var nästan som bäst när den fått stå till sig i kylen över natten och serverades iskall. Vi hade vaniljglass till men då den är så söt passar nog vispgrädde bäst.




Knäckig Äppelpaj med kokos
Pajdeg
125g smör
1 dl havregryn
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker

Fyllning
4 äpplen
100 g smör
2 msk vetemjöl
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
1 dl kokos
1 dl mandelspån

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Blanda ihop ingredienserna till pajdegen och tryck ut den i en pajform.
  • Förgrädda pajskalet i 10 minuter.
  • Skala och skiva eller klyfta äpplena och lägg dem i det förgräddade pajskalet.
  • Smält smöret till fyllningen. Rör ner mjöl, socker, vaniljsocker, grädde och kokos. Koka ihop på svag värme i några minuter tills det tjocknat något.
  • Toppa med mandelspån. Grädda i 25-30 minuter.


7 kommentarer:

Ljuvligmat.se sa...

Mmmm, vilken goding! :)

Låter som en skön helg! Hoppas att det inte regnade allt för mycket på er. Förbaskade väder! :/

Mårtenssons kök sa...

Precis, vi skåningar vet hur en kopp java ska avnjutas allra bäst:)
Skönt att få återse familjen kan vi förstå, men vädret kunde ju varit lite bättre på ert besök...

Sara på Vardag.nu sa...

Åmajgadd vilken läskande bild! Vill ha en stor bit kaka nu. Mmm..

Remsan sa...

Det är verkligen vilda tider, ho ho... Jag köpte hem lite älgfärs idag (eftersom min jägare aldrig jagar längre). Så får vi se vad det blir för goda biffar av den.
Vilken äppelkaka. Jag gjorde också någon knäckigt variant, men som inte blev riktigt som jag tänkt mig. Det är kul att testa nya äpplerecept.

Malin`s Diner sa...

Vad härligt att få bli lite ompysslad hos mor och far. Hoppas du kom hem ordentligt och utan köer.

Pajen ser galet god ut!

Kram kram

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Det här var verkligen en kul variant på äppelpaj:-)

Kim sa...

Att ta en extra ledig dag i samband med helgen kan verkligen kännas som om man får en superlång ledighet - det borde man göra oftare, utan någon särskild anledning.
Smarrig paj. Vanliga äpplepajer kan jag tycka är lite... trista.