Vinter/Vår

Vinter/Vår

torsdag 7 november 2013

Lammgryta med plommon, ingefära och kanel

Nu är det minsann helg på gång igen. Har du tid och en bit lamm över tycker jag att du ska bjuda någon snäll pappa på denna lammgryta i helgen. Den bjöd jag två tjejkompisar på i går när vi åt mat, skvallrade och drack lite vin hos mig.

Receptet hittade jag i den senaste Buffétidningen (nr 10/13). Långkokade gjorde jag redan kvällen före och sen fortsatte jag koka den ytterligare en stund innan servering. Blev riktigt mört, smakrikt och gott. Grytan serverade jag med couscous, granatäppelkärnor, strimlade torkade aprikoser och hackad persilja.

Denna gången följde jag nästan receptet helt och hållet (kors i taket). Hade lite mer kött, ca 1 kg, men ökade inte så mycket av det andra.

Couscous med färgglatt piff

Lammgryta med plommon, ingefära och kanel
2 gula lökar
3 morötter
6 katrinplommon
600 g grytbitar av lamm (t ex bringa eller stek)
olivolja
1 tsk salt
2 krm nymalen svartpeppar
2 msk finhackad färsk ingefära
1 tsk malen spiskummin
3 kanelstänger
2 lagerblad
3 dl vatten
2 msk konc kalvfond
1 burk körsbärstomater (à 400 g)
1 dl grovhackad persilja
  • Skala och klyfta löken. Skala och skär morötterna i bitar. Hacka katrinplommonen.
  • Bryn köttet i oljan i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Lyft över i en gryta.
  • Stek lök, morötter och ingefära tillsammans med spiskummin i olja i 2–3 minuter. Flytta över till grytan.
  • Tillsätt kanelstänger, lagerblad, katrinplommon, vatten, fond och tomater.
  • Låt grytan småkoka under lock ca 1 1/2 timme. Lyft av locket och låt koka ytterligare 30 minuter.
  • Toppa med persilja och servera gärna med couscous.

Lammgryta och couscous

Älskar frukt i mat

5 kommentarer:

Erika G sa...

Den här lagade jag i min Crock Pot. Jag bytte plommonen mot aprikoser. Mums, det var verkligen gott!

Remsan sa...

Åh, så ljuvligt gott. Det riktigt andas Mellanöstern. Trevlig bjudrätt så här års.

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Jag älskar lamm! Det här låter ljuvligt.

Ha nu en riktigt skön helg!
KRAM

Sara på Vardag.nu sa...

Vad läckert det ser ut, receptet och bilderna... Blir sugen på att testa! :)

Kim sa...

Ctrl C. Den ska jag göra någon gång! Jag har börjat gilla frukt i mat, torkade aprikoser speciellt.