Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 10 september 2013

Smördegsbakad Köttfärsrulle

Denna veckan har jag gjort veckomeny. På ett ungefär i alla fall. Jag satte mig ner och tänkte genom veckan i söndags innan jag åkte och handlade. Kollade över vad som fanns i kylen och vad som behövdes göras åt innan det blev gammalt. För ofta när jag inte har planerat veckan så handlar jag efter vad jag känner för och efter erbjudande, inte efter maträtter. Så blir det som det blir. Oplanerat, tråkigt och nödlösningar.

Denna rätten hittade jag inspirationen till på bloggen Ljuvlig Mat.  Köpte en rulle med smördeg för ett tag sedan så när jag hittade detta receptet visste jag exakt vad jag skulle använda den till. Passade hela familjen. En perfekt vardagsrätt tillsammans med lite rivna grönsaker (zucchini och morot) och kall vitlöksås (matyoghurt, vitlök, honung, salt och peppar) till.

Några justeringar gjorde jag såklart. Tog bort sambal oelek och tillsatte lite matlagningsgrädde för lite krämigare och såsigare köttfärs.



Smördegsbakad Köttfärsrulle
400 gram nötfärs
1 gul lök
1 stor vitlöksklyfta
150 gram fetaost
1 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1 dl matlagningsgrädde
hackad färsk basilika
salt och peppar
1 rulle smördeg
1 uppvispat ägg
timjan, sesamfrön och flingsalt
  • Skala och hacka lök och vitlök. Bryn löken tillsammans med köttfärsen. 
  • Tillsätt chilisås, tomatpuré, grädde, strimlad basilika och smulad fetaost. Koka ihop, ställ åt sidan för att svalna något.
  • Rulla ut smördegen och lägg på en plåt. Lägg köttfärsröran ovanpå och vik ihop till en "rulle". Pensla med uppvispat ägg och strö över timjan, sesamfrön och flingsalt. 
  • Grädda i ca 20 min på 200 grader. 
  • Servera med sallad och vitlöksås.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Mums ser super gott ut kram Sofia

Erika sa...

Åh, så gott! Smördeg och köttfärs i en ljuvlig kombo.

Ja, det gäller att använda det som ligger i kylen och gömmer sig. Jag är helt manisk i att inte slänga mat om jag inte måste. Skåpsrensningar är min melodi. Men nu när inga barn bor hemma blir det mer oplanerat. Igår fick jag slänga en halv gurka, haha. Sånt gillas inte.

Kramar!

Matarkivet sa...

Duktiga du! Varje gång jag försöker göra veckomeny slutar det med att jag går ut de flesta kvällar den veckan, så det har jag slutat med. Istället utgår jag ifrån kyl & frys och kompletterar med små inköp. Inte så organiserat som jag skulle vilja, men avskyr (liksom Erika) att slänga mat så det fungerar i alla fall på den punkten. :)

Älskar smördeg så detta måste testas!

Remsan sa...

Vi brukar göra portionspaket av denna rätt. Det är så gott att fylla smördeg med färs så här.
Veckoplanera är jag dålig på. Jag ser bara till att det finns tillräckligt med grönsaker hemma till olika rätter så brukar det lösa sig på ett eller annat sätt.

Ljuvligmat sa...

Men - detta har jag missat helt! Hoppas det smakade! ;) Tack för länkningen, snälla du!

Hoppas du haft en skön helg!