Vinter/Vår

Vinter/Vår

onsdag 11 september 2013

Inlagd gurka

Jag är ingen storätare av inlagd gurka men när jag har leverpastej på smörgåsen så måste det vara inlagd gurka på. Johan har gärna inlagd gurka på sin ostsmörgås vilket jag tycker är lite konstigt. Oliver har provsmakat med en min som liknar den när man biter i en citron.

Min bloggvän Charlottas Pappa har ett recept som man kan lita på. När jag väl hade införskaffat västeråsgurka upptäckte jag att jag saknade pepparrot. Men jag kunde inte stoppa min iver så jag rotade i kylen lite och hittade en bit ingefära som fick åka ner i burken och mysa med gurkor, lök, krondill mm. Gav inte så mycket smak och enligt Charlottas pappa är pepparroten där för hållbarheten. Jaja....ättika hade jag i alla fall och det kändes som det viktigaste. Och gurkorna.... :)


Leverpastejsmörgås med inlagd gurka

Inlagd Gurka
2 kg små gröna gurkor
dillkronor
ett par lagerblad
2 msk gula senapsfrön
1 bit pepparrot (eller ingefära)
ca 2 lökar i skivor

8 dl vatten
3 dl ättiksprit
750 g socker
3/4 dl fint salt (utan jod - salt med jod kan nämligen ge bismak)
  • Borsta gurkorna väl i ljummet vatten och skär dem sedan i ganska tjocka skivor. Varva gurkan med dillkronor, lagerblad, senapsfrö, lök och pepparrot i små tärningar. 
  • Koka upp ingredienserna till lagen och häll den het över gurkorna. Låt det kallna. Lägg på ett tätt åtslutande lock och ställ dem på en kall plats. 
  • Gurkorna är goda på direkten, men efter två veckor har de fått sin fulla smak. 

12 kommentarer:

Sara på Vardag.nu sa...

Åhh... Inlagd gurka och leverpastej... Mmm...

Charlotta Hemert Ljungblad sa...

Hurra! Älskar den här gurkan, den är sååå god!

Erika G sa...

Inlagd gurka är ett inre skönhetsmedel! Jag älskar pastej av kycklinglever och på den har jag alltid Mor Annas tunnskivade gurka. Den slår de flesta hemgjorda men ditt recept låter fantastiskt! Ha en härlig helg! Kram!

Remsan sa...

Jag testade också denna gurka och vi gillade den verkligen, men jag tror nästa gång att jag river i pepparroten eller tar i mer för en mer framträdande smak. Vi gillar gurka med hetta. Har även lagt in en variant med chili...

Mårtenssons kök sa...

Vi är tossiga i inlagd gurka båda två, äter den nästan som godis, och ju mer ättikssmak desto bättre. Håkans 2:a inläggning står just och gonar sej i kylen, den första gick åt rätt snabbt:)

Kim sa...

Jag undrar om inte inlagd gurka får bli dagens projekt!

Amy's piece of cake sa...

Jag gillar min mammas inlagda gurka... vet inte vad hon har för hemlig ingrediens men den blir helt enkelt så god. Och din ser jättegod ut också, spännande med pepparrot i... lite sting i så att säga! :)

MÅ Gott sa...

Jag har varken provat med pepparrot eller ingefära, men det låter väldigt gott! Jag skippar leverpastejen och gör som Johan istället. :)

Ljuvligmat sa...

Mmmmm! Gott med inlagd gurka. :)

Moma sa...

Inlagd gurka är mycket gott, fast leverpastejen hoppar jag mer än gärna!

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

den hemmainlagda är ju så mycket godare än den köpta. Själv petade jag ner lite chili i min. Starkt som tusan men riktigt gott:)

Lotta sa...

Jag gör inte mycket sånt här själv men tipsar gärna min mamma. Nu hann hon lägga in gurka efter ett annat recept men jag ska tipsa om detta med pepparrot. Det tror jag kommer gillas! Jag äter gärna inlagd gurka på vanlig ostmacka. Leverpastej kan jag inte med...