Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 22 september 2013

Lammfärsbullar i tomatsås

Helt grymt att ha haft en hel helg efter resan att fixa och dona. För det är ungefär det vi gjort. Plockat undan sommaren och förberett för höst och faktiskt även vintern. Kollat lite vad framförallt Olivers garderob behöver uppdateras med. Han har ärvt väldigt mycket av sina kusiner så vi har kollat vad som passar och vad som eventuellt behöver köpas till eller sättas upp på önskelistan inför kommande 2-årsdag.

Vi har även snorat en del. För visst är det konstigt, efter varje utlandssemester så blir man förkyld. Vi hostar, snyter oss och tycker allmänt synd om oss själva. Men i morgon är det dags för dagis och jobb igen...

Jag har även lagat mat och bakat i helgen. Fantastiskt gott med hemlagat efter en veckas restaurangmat. I går morse när jag inhandlade frukost hittade jag ett paket med lammfärs till extrapris med kort datum. Inte tänkt till frukost men till ett senare mål under dagen. När jag surfade runt lite bland mina favoritbloggar hittade jag ett recept på Lammfärsbullar i tomatsås hos Mårtenssons som skulle funka utan att jag skulle behöva handla något mer. Ja, några förändringar gjorde jag förstås och det blev riktigt gott. Även Oliver gillade efter lite trugande (mycket är "Bläää" för tillfället). Serverade med ostfylld färsk tortellini och haricots verts. Fungerar både till vardag och fest!

Lammfärsbullar med tillbehör
Lammfärsbullar i tomatsås
500 g lammfärs
1 ägg
2 vitlöksklyftor, rivna
100 g fetaost, smulad
salt och peppar
1 msk basilika, torkad
3 msk persilja, fryst
  • Rör samman alla ingredienserna.
  • Rulla färsen till bullar i lagom storlek. Bryn dem hastigt så de får färg runt om.
Tomatsås
1 burk krossade tomater
skal från ½ citron
2 vitlöksklyftor, riven
1/2 liten röd lök, fint hackad
1/2 äpple, grovt riven
1 msk basilika, torkad
salt och peppar
  • Fräs löken mjuk i olja i en gryta utan att den tar färg och blanda sedan ner övriga ingredienser.
  • Låt såsen puttra 10-15 minuter och smaka av.
  • Mixa såsen slät med stavmixer.
  • Lägg lammfärsbullarna försiktigt i såsen och låt dem sjuda under lock i ca 15 minuter.
  • Smula fetaost ovanpå vid servering.

Lördagsmiddag

Veckomeny är gjord och kylskåpet är fullt. Känner mig redo för vardagen igen....

5 kommentarer:

Tant Gul sa...

Lammfärs är alltid gott! Vi har också ätit lammfärs idag men med ajvar i färsen. Jättegott. Recept kommer inom kort.

Svar: det spelar inte någon roll om du använder röda eller gröna linser i linssoppan. Vilket som är gott. Men senast när jag tog bilden som är med i mitt inlägg använde jag gröna linser.

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

Läckert! Och det låter som om ni haft en effektiv helg. Nästan så jag skäms lite. Här har jag suttit i soffan och vickat på tårna med ett glas vin.

Malin`s Diner sa...

Asså, det där med lamm måste jag arbeta på att bli bättre på. Både att äta och laga. Har en speciell smak lagrat i mitt smakminne, och demn är inte särskilt angenäm. Har dock bestämt mig att testa det från Thuresson inom en snar framtid...

Kram kram

Mårtenssons kök sa...

Kanoners, härligt att dom gick hem hos er, ja förutom för lille mister då... Men han lär sig nog han med:)
Sommaren är undanröjd här med, den bytte plats med höstkläderna idag, lite vemodigt men ändå välkommet på nåt vis.

Ha en finfin vecka!

matmedmera sa...

Låter väldigt gott!