Vinter/Vår

Vinter/Vår

tisdag 12 februari 2013

Tjejmiddagen som äntligen blev av!!

Om man kan frossa i semlor en tisdag så kan man ha tjejmiddag en måndag. Med vin, god mat och goa tjejer. Jag hade gjort en Fiskgryta, Frida hade köpt med sig ett förbaskat gott vin och Ida hade gjort en dessert som var så grymt god som jag ska försöka mig på att kopiera någon dag.


Ida tackade inte nej till ett glas vin en måndag

Fiskgryta med chili/limeaioli och nybakat bröd

Nybakat bröd

Fiskgryta med fänkål och saffran
1 fänkål, strimlad
1 gul lök, hackad
2 morötter, i bitar
6-8 potatisar, i bitar
1 kuvert saffran
1 msk timjan
2 dl vitt vin
1 burk krossade tomater
2 burkar vatten
1/2 tärning grönsaksbuljong
1 msk hummerfond
800 g fisk i tärningar, tex lax och kolja
salt och peppar
  • Fräs alla grönsaker i olja i några minuter tills de mjuknat men inte tagit färg. 
  • Tillsätt saffran och timjan och fräs snabbt ihop.
  • Häll på vitt vin, krossade tomater, vatten, fond och buljongtärning. Koka upp och koka ca 20 minuter, eller tills potatisen känns mjuk.
  • Lägg i fisken och koka upp.
Jag tog den enkla vägen och köpte färdig aioli, smaksatt med chili och lime, i fiskvagnen. Så la jag den tiden på att baka bröd istället. Gjorde fusk-surdegsbaguetten som jag gjort så många gånger förut. Rörde i hop degen kvällen innan och bakade av under tiden som jag gjorde Fiskgrytan. Receptet på brödet hittar du här.

Så hade ju Frida köpt ett så fantastiskt gott vin!! Genom att bara titta på etiketten och flaskan såg det dyrt ut och smaken passade mig som fisken i soppan. Blev ju ännu bättre när hon berättade att den endast kostade 62:-, vilket fynd!!! Château du Cléray heter det. Spring och köp!




Så vad det ju desserten. Ur två plastlådor trollar Ida fram en dessert som vad det godast jag ätit på länge. Färsk Ananas som hon kokt i sockerlag med smak av chili, lime, rom och stjärnanis. Och till detta en kokoskräm och lite extra rostad kokos. Den där sockerlagen ska jag experimentera med någon dag. Receptet på kokoskrämen kommer från Pluras kök.

Kokoscreme
1 brk creme fraiche
3 msk kokosgrädde
2 msk kokosflingor, rostade
2 msk florsocker
1 tsk vaniljsocker
  • Blanda alla ingredienser och servera till ananasen.
Dessert från himmelriket

Nöjda och glada!

Nästa gång vi ska träffas har vi bestämt att göra Dumpings. Det ska bli gott och spännande!

Måste passa på att tacka för alla uppmuntrande ord från mitt förra inlägg (inte falukorvsinlägget...). Känner egentligen ingen press att jag måste blogga varje dag men det är ju så kul och vill så mycket! Skönt att veta att ni finns där!:)


9 kommentarer:

Kim sa...

Man borde bli bättre på att hitta på saker på vardagar, det är ju lätt hänt att det blir så mycket fokus på fredag- och lördagkvällarna. Nej, mer middagar på måndagar!
Ja, ta och experimentera med den där efterrätten, så tar jag och kopierar dig sen. Ser sjukt god ut!

Amy's piece of cake sa...

Mysigt med tjejmiddag och jag instämmer med Kim... dock känns vardagen som man inte hinner med så mycket som man skulle på de få timmar kvällarna har.

Kokoscreme låter ljuvligt... yum!

Sara på Vardag.nu sa...

Så mysigt!

Anonym sa...

Det var ju 3 plast lådor, 2 med ananas och en med cremen ;)
Jag tackar ALDRIG (sällan iaf) nej till ett glas på en måndag :)
// IH

Lotta sa...

Vad härligt att det blev av. Gott och trevligt. Sånt här borde man göra oftare...

Desserten verkar makalöst god. Den ska jag komma ihåg.

Fina tjejer och fin frilla på blondinen där till vänster :-)

Ann-Christin A sa...

Sofie! Kan bara instämma med hejaropen på din blogg - det är väldigt inspirerande att läsa den och bilderna är super!

Ljuvligmat.blogg.se sa...

Så gott! Efterrätten måste jag prova! Förstod inte helt hur man skulle göra? Är kanske lite trög :)

Lollo sa...

Å vad gott! Minns en dessert m grillad ananas som liksom var lite karamelliserad, och med kokosglass och rostad kokos till. Kom ihåg att jag knappt kunde prata för jag var tagen av hur jädrans gott det var! Måste testa detta, kanske redan imorgon :)

Mårtenssons kök sa...

Så härligt att träffas en helt vanlig måndagskväll också, det behöver ju inte vara helg inte.
Vitt vin-tips tar vi gärna emot, det är alltid lika svårt att prova nya sorter av...