Vinter/Vår

Vinter/Vår

fredag 9 december 2011

Mjuk lingonpepparkaka

Jamen då var det helg igen. För tredje helgen i rad är det storm och skitväder. Suck!! Blåser, regnar, träd faller och broar stängs av. Vi håller oss inomhus, bakar och fixar fredagsmyset.

Självklart blev det "kaffe på maten" hos Hanna igår. Jag hade tagit mig på att fixa något sött och det var ju svårt att toppa kakan som Hanna bjöd på sist vi träffades. Gick på det julinspirerade spåret och bakade en mjuk pepparkaka. Det tycker jag är gott året runt men funkar ju ännu bättre så här års.Egentligen ska det (enligt Leilas recept) serveras med lingongrädde, men jag hoppade det. Även god naturell. Att "bröa" formen med mandelspån blev supergott även om jag bara la spån i botten på formen.

Mjuk lingonpepparkaka
3 st  ägg
2.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
2 msk pepparkakskrydda
1 dl filmjölk el naturell yoghurt
3.5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl rårörda lingon
smör och mandelspån till formen
  • Sätt ugnen på 175 grader.. 
  • Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
  • Smält smöret med pepparkakskryddan och blanda det och filmjölk/yoghurt med äggsmeten.
  •  Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Tillsätt rårörda lingon.
  •  Smörj en sockerkaksform, bröa med krossat mandelspån och fyll med smeten. 
  • Grädda kakan naturell i mitten av ugnen i 25-30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.  
  • Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller ett brödgaller.

  • Lingongrädde: Vispa 3 dl grädde lätt och vänd ihop den med 1 dl grekisk yoghurt. Smaksätt med 0,5dl rårörda lingon.




Trevlig helg ändå!

10 kommentarer:

Kim sa...

Mjuk pepparkaka är en av mina favoritkakor - konstigt hur man inte gör det utanför julsäsongen.

Ja gud vilket skitväder, halva stan verkar ju vara igenproppad med trafik.

Remsan sa...

Middagen hos Hanna lät både god och trevlig. Vet inte om jag testat den kycklingen, men jag får nog ta och göra det. Lingonpepparkaka är så gott. Älskar när något syrligt bryter i en söt kaka. Extra smaskigt med lingongrädde till. Jag gjorde glace au four med mjuk pepparkaka och lingonglass.

Frostrosor sa...

Härlig och god den ser ut! Man skulle haft en skiva nu till kvällsteet!

Lotta - Två små kök sa...

Jag kan nästan känna doften... Mmmm. Mandelspån att bröa med låter hur gott som helst. Skulle också klara mig utan lingongrädden!

På söndag verkar det bli sol i alla fall! Fan tro't :-)

Trevlig helg!

MrsSunshine sa...

Pepparkakans dag är det visst och allt! Låter ljuvligt god, denna kaka:-)

Moma sa...

<Mums, lingonpepparka gjorde alltid min mormor till jul när jag var liten- det var tider det! Nu uschar hon mest så fort mat eller bak förs på tal :-)

Katarina sa...

Mjuk pepparkaka är gott!

Lätta och Goda recept sa...

Mjuk pepparkaka är så gott. Tillsammans med lingon blir det än saftigare.

MÅ Gott sa...

Här har vi snöigt och vintervitt idag!

Mjuk pepparkaka är min absoluta favoritkaka i jultider!

Trevlig helg!

Vardaxlyx sa...

Ser jätte mumsig ut!
Kramkram