Till kaffet hade jag gjort en Krusbärspaj med bär från mammas trädgård. Uppvuxen på kräm men nog aldrig gjort paj på krusbär. Sura bär och söt paj. Gott!!
Krusbärspaj med mandelmassa
Pajdeg:
125 g smör, kallt och skuret i tärningar
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
1 ägg
Fyllning:
6 dl krusbär, snoppade och rensade
100 g riven mandelmassa
50 g rumsvarmt smör
0,5 dl strösocker
1 ägg
0,5 dl vetemjöl
1 dl riven kokos + 1 msk att strö över
- Pajdeg: Blanda ihop smör, mjöl och socker. Tillsätt ägget och arbeta ihop till en fin deg. Låt vila i kylen i ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Kavla eller tryck ut degen i en pajform. Grädda pajskalet 10 minuter mitt i ugnen. Ta ut pajskalet och sänk ugnstemperaturen till 175 grader.
- Rör ihop mandelmassa, smör och socker. Rör i ägget och vänd i vetemjöl och kokos.
- Lägg hälften av bären i pajformen och täck med fyllningen. Fördela resten av krusbären över fyllningen. Strö över kokos. Grädda pajen mitt i ugnen i 25-30 minuter.
- Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Vi åt pajen med Ottos gammeldags vaniljglass (den godaste glassen!!!)
***
***
14 kommentarer:
Så gott det ser ut med krusbärspaj
krusbärspaj har jag aldrig ätit, fast jag är inte så förtjust i krusbär heller. men jag måste säga att den såg väldigt läcker ut!
Sv: Ja, håller helt klart med! Men prova min variant.. ;)
När jag jobbade i Tyskland på ett fik (och en restaurang) en sommar hade de en alldeles underbar rabarber- och krusbärspaj med marängtäcke. Den godaste jag någonsin ätit! :) Det syrliga från bären bryter så himla fint mot den söta pajen.
Jag har aldrig ätit krusbärspaj, men det låter väldigt gott!
Vilken god paj du har bakat :-)
Jag känner mig verkligen som en gröngöling nu men jag har aldrig sett röda krusbär! Vi hade en buske gröna när jag var liten, minns bara att det var surt men annars har jag ingen större bekantskap med dessa bär. Men kan tänka mig att det blir gott med mandelmassa och sura bär!
Snacka om sommarkänsla! Underbart gott - både fisken och pajen.
så somrigt och gott!
jag hade nog blivit trött på sommaren om den varade längre än oktober..men så är jag en höstmänniska också, älskar när det regnar och blåser lite så att jag får dra mig en kofta och läsa en bok...
så somrigt och gott!
jag hade nog blivit trött på sommaren om den varade längre än oktober..men så är jag en höstmänniska också, älskar när det regnar och blåser lite så att jag får dra mig en kofta och läsa en bok...
Mmm... Min egen krusbärsbuske ger knappt skörd till en liten paj ännu. Men jag brukar kunna plocka hos mina föräldrar. Om det blir några kvar... Barnen tycker bären är godast direkt från busken! Det är så fint med röda krusbär. Pajen ser ljuvlig ut.
Jag har en buske med röda krusbär som ger ENORMT mycket bär!!! De är helt fantiastiska och man kan göra så mycket med dem. Just nu står en kastrull med krusbärsmarmelad på spisen (med wiskey i). Annars har jag gjort paj, kräm, saft och sylt också. Så alla som funderar på att sätta en buske: Gör det!!/Maria
Bevarade sommaren litegranna genom att prova detta recept ;D Blev supersmarrigt! Tänkte lägga upp bild och recept på min blogg, med länk till dig. Hoppas att det är ok? :)
Riktigt god paj som gjorde succé bland kollegorna.
Tack för receptet!
Skicka en kommentar