Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 17 juli 2011

Korsika del 1

Hemma igen efter en härlig vecka på Korsika. Kanske lite i varmaste laget för oss med temperaturer en bit över 30 grader. Pjuh....även om man inte är gravid skulle jag tro. Hög solskyddsfaktor och många timmar under parasollet. Mycket vila och många timmar med Harry Hole (läst två pocket av Jo Nesbö, läs om ni inte läst!!). Och självklart massor av god mat!

Här kommer en bildkavalkad del 1 från vår resa.

Vi flög till Bastia som ligger på nordöstra Korsika och åkte sedan buss genom bergen i nästan två timmar till Calvi på nordvästra sidan. En liten pittoresk småstad med ett citadell, söt hamn med lyxbåtar och små gator med mysiga restauranger. Vi bokade ospecificerat och hamnade på ett lägenhetshotell med balkong.

Utsikt från hotellet. Parkeringen kunde vara underhållande men bakom den kan man se fem kilometer lång sandstrand och berg med en gnutta snö kvar på toppen (på ett ställe vad vi såg iallfall).
Åt andra hållet mera hav och citadellet där Christofer Columbos är född. I dag är det mysiga gränder, restauranger och fantastisk utsikt över staden och hamnen.

Mycket god mat åt vi förstås. De flesta restauranger hade trerätters menyer för runt 20 Euro. Helt ok! Förvånansvärt mycket kötträtter och lite fisk och skaldjur. Självklart försökte vi äta så mycket lokala specialiteter som möjligt. Johan åt en förrättssallad med vildsvinskorv, lufttorkad skinka och lokal ost. Vildsvin äter man mycket.

Mycket Italieninspirerad mat. Tomat och mozzarellasallad är ju en klassiker!

En kväll gick vi på en pastarestaurang. Vi fick in vars en panna med vår pasta i. Min rätt hade nog räckt till halva restaurangen. Väldigt smarrig med stora scampi och god tomatsås.

Tycker det är så underbart med alla odlingar. Här är ett citrusträd som vi spanade in i en trädgård. Tror att det var clementiner. Var väldigt varierande i storlek och mognad.

Det var ju Frankrikes nationaldag när vi var där. Avstängt på en gata när vi kom från stranden och främlingslegionen marscherade och borgmästaren (tror jag det var) talade. Man la någon krans vid ett monument och spelade nationalsången några gånger.

Under hela tiden jag varit gravid har det inte varit några problem att avstå alkoholhaltiga drycker. Men en kall öl när det är varmt är ju aldrig fel. Eller ett glas rosé?! Johan drack ett antal Pietra dock, som är ett lokalt öl. Konstigt nog inte speciellt billigt med öl även om den var lokalt. Vatten och läsk, som jag fick nöja mig med, var inte heller speciellt billigt.

Johan åt en smarrig fisksoppa en kväll. Blev instruerad att man skulle lägga brödbitarna och aiolin på fatet och därefter ösa soppan över.

Pizzorna var fantastiskt goda. Åt vi ett par gånger. Tunna bottnar med lagom mycket på. Här en med skinka, kronärtskockor, svamp och soltorkade tomater.

Många stora båtar i hamnen. Den ena lyxigare än den andra. Undrar vad det är för folk som äger dem. Oftast var det enda man såg personal på som gick och putsade.

Härliga dopp i ljummet vatten. De flesta dagar låg vi på stranden där vi kunde hyra solstolar och parasoll. En dag gick vi till några klippor. Hittade en grotta där det fanns lite skugga till våra bleka kroppar. Härlig snorkling här!! Säkert 25 grader i vattnet och kunde ligga i lääänge.

Lovar att återkomma med mera Korsikainlägg. Har ju inte ens nuddat vid desserterna....:)
***

11 kommentarer:

Hovkonditorn sa...

Så mycket god mat :) Och härliga bilder dessutom!

Remsan sa...

Fy ända in i bängen så härligt! Vilken härlig resa ni ser ut att ha haft. Resor är så kul, massa fina vyer och god mat. Ja, tänk de som äger dessa stora lyxbåtar och som kanske knappt använder dem. Rikedom kan vara märklig ändå.
Jag är jättesugen på att plantera lite annorlunda fruktträd. Har kollegor som har både kiwi och persikor. Men jag har inte kommit till skott. Någon sorts citrusträd skulle också vara trevligt.
Ser fram emot fler bilder.

Therese sa...

Vilken pasta! Nu blev jag genast pastasugen.

Nena sa...

Sa mysigt det ser ut att vara pa Korsiko och maten ser frestande ut:))
Vill ocksa se fler bilder och kanske nagot recept som du fatt med dig:)

Pernilla sa...

men vad göttigt ni har haft det då, ser kanonhärligt ut! nu vill jag också ut och resa och äta massa god mat, aaaaaah. ser fram emot nästa korsika-inlägg!

Matarkivet sa...

Så semestersugen man blir! Ni verkar ju ha haft det hur underbart som helst. :) Väntar med spänning på del 2.

charlotta sa...

Det ser ju alldeles ljuvligt ut! Korsika är faktiskt ett av de få ställen i Frankrike som jag aldrig varit på. Det har dock varit på listan länge, länge! Ser fram emot fler bilder! :=)

Anonym sa...

Underbar mat, dryck, vatten och vyer, allt som hör en lyckad semester till! Härliga bilder!! Gött att se att ni haft en bra semester! Kram Fru <3

Kim sa...

Herregu', var hela den pannan till en person? Härliga bilder, ni ser ut att ha haft det gott!

Millan sa...

Den där pasta-pannan var ju inte nådig! Jäklar vilken portion!

Mårtenssons kök sa...

Härligt, härligt! Och visst, du äter ju för två, men den pastaportionen var ju att ta i:)