Vinter/Vår

Vinter/Vår

söndag 31 juli 2011

Nyfångad Makrill

På Resö finns det gott om Makrill. När Johans bror (kallar sig gärna storfiskaren) och hans dotter Tindra, var ute och fiskade en dag fick de ca 50 st makrillar (av olika storlekar)!! Tidigare när vi fått av Johans morfar har vi stekt filéer på stekjärn och hällt på grädde, dill och kryddor och serverat med färskpotatis. Underbar sommarlunch!

Johan har sin morfars fiskargener och fileade fint. En dag grillade vi filéer på folie. Kryddade med salt och peppar och pressade citron över vid servering. Syran i citronen gör att fisken känns mindre fet.

Efter en andra fisketur med samma fiskelycka drogs röken fram. I botten la grabbarna rökspån. Fisken filéades och lades på galler med skinnsidan ner. Kryddade med flingsalt, svartpeppar, grillkrydda och dill. T-röd i behållarna, tända fyr och montera i hop den gamle röken.

Härlig doft kom från röken efter ett tag. Filéerna var relativt stora och vi fick öppna, titta och känna för att se när de var perfekta. Det tog ca 20 minuter.

Sen mumsade vi på nyfiskad, nyrökt makrill. Saftig och god! Åt det lite sådär på eftermiddagen och hade ingenting till. Men hade självklart varit gott som lunch med färskpotatis och en kall sås.

Mmmm......så gott!!
***

6 kommentarer:

Emma sa...

Gott med färsk fisk, en av höjdpunkterna med sommaren i matväg!

Remsan sa...

Är uppvuxen med en ABU-rök, där pappa rökte mycket fisk. Så underbart gott! Min absoluta favorit är rökt aborre. Kanske för att det var det man själv lyckades fånga som barn för att sedan äta sin "egen" rökta fisk. Fast makrill är gott också i alla former. Gav faktiskt Berra en rök i present för ett tag sedan.

Ann-Louise sa...

Wow! En god vän till mig säger alltid när vi ska grilla att makrill är det absolut godaste man kan slänga på grillen. Att kunna äta helt pinfärsk grillad makrill måste vara helt fulländat.

Michael sa...

ah, tack för tipset. nu ska vi ta och röka lite fisk till helgen. det är ju det där med filé-momentet. det behöver jag absolut träna på.

Tant Gul sa...

Älskar makrill. Äter det dock allt för sällan. Hälsningar Tant Gul:-) (tidigare Inspiration)

Maria sa...

Så otroligt gott!